Fókuszban a fiatalok pénzügyi tudatossága

A pénzügyi tudatosságra való nevelést nem lehet eléggé korán elkezdeni, hiszen minél fiatalabb valaki, annál könnyebben sajátítja el az alapvető pénzügyi tudnivalókat. Az Intrum legújabb kutatása azt vizsgálta, hogy mi jellemzi a fiatal generációk pénzügyi tudatosságra nevelését. A vállalat szorgalmazza, hogy a háztartáshoz köthető pénzügyi alapokat minél előbb elsajátítsák a fiatalok, ezért idén ősszel ismét elindítja középiskolásoknak szóló vetélkedőjét, a Zsebpénzügyest.

  • A magyar válaszadók 92 százaléka számára fontos, hogy megtanítsa gyermekeit arra, hogy bánjon felelősen a pénzzel.
  • A magyarok 70 százaléka szerint az iskolának kiemelkedő szerepe van a fiatalok pénzügyi nevelésében.
  • A kutatásban résztvevők 78 százaléka szerint a fiataloknak többet kéne tanulniuk az iskolában a háztartáshoz kötődő pénzügyi alapokról.
  • A Zsebpénzügyes vetélkedő célja a diákok pénzügyi-gazdasági ismereteinek bővítése, valamint a tudatos pénzügyi gondolkodás megalapozása.

Az Intrum, Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. A 2017 végén készített reprezentatív kutatásban 24 országból 24 401 európai – köztük 1006 magyar – állampolgár vett részt.

A fiatalok pénzügyi nevelésében a családoknak és az iskolának is kiemelt szerepe van – derül ki az Intrum legújabb felméréséből.

A magyar válaszadók 70 százaléka szerint az iskoláknak nagy a felelőssége a gyermekek pénzügyi ismereteinek oktatását illetően. Ez a mutató a legmagasabb a vizsgált európai országok között, azaz a magyarok támaszkodnak leginkább az oktatási rendszerre, ha háztartás-gazdaságtanról van szó. Ugyanakkor az is kiderült az adatokból, hogy a hazai válaszadók közel háromnegyede azt szeretné, ha a képzési programban még hangsúlyosabb lenne a pénzügyi ismeretek oktatása. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez egyáltalán nem hazai sajátosság, az európai válaszadók többsége hasonlóképp gondolkozik.

A pénzügyi nevelés fontosságát mutatja, hogy a magyarok nemcsak az oktatási rendszerre, de saját magukra is támaszkodnak. 10-ből 9 válaszadó törekszik arra, hogy megtanítsa gyermekeit arra, hogy hogyan bánjon a pénzzel.

Az adatok jól mutatják, hogy a magyarok tisztában vannak a pénzügyi nevelés fontosságával, kiemelt helyen kezelik azt. E szemlélet mögött saját tapasztalatok állhatnak: közel minden második válaszadó úgy nyilatkozott, hogy jó lett volna, ha az iskolában többet tanul a háztartások pénzügyeiről.

„Minél több, annál jobb – így gondolkoznak a magyarok a pénzügyi tudatosság oktatását illetően. A kutatás rávilágít arra, hogy a magyar családok számára fontos, hogy időben megtanítsák gyermekeik számára a legfontosabb pénzügyi alapokat. Ugyanakkor arra is szükség van, hogy a fiatalok gyakorlatban is sikeresen tudják kezelni a pénzügyi kihívásokat és tisztában legyenek a háztartásokat érintő pénzügyek alapjaival” – vonta le a tanulságokat Kis Annamária, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

Az elmúlt években a közoktatásban is egyre nagyobb súllyal szerepel a pénzügyi ismeretek oktatása. Ugyanakkor nem lehet eleget beszélni a téma fontosságáról. Ezért az Intrum 2017-ben elindította Zsebpénzügyes elnevezésű pénzügyi vetélkedőjét, amelyet 2018 őszén újra megszervez. Az első versenyt nagy érdeklődés övezte: tavaly 229, három fős csapat nevezett az ország 117 iskolájából. A vetélkedő során nemcsak gyakorlati tudást szereztek a tanulók, hanem értékes nyereményekkel is gazdagabbak lettek a legjobb csapatok. Az idei vetélkedőre a 16. életévüket betöltött, három fős diákcsapatok nevezhetnek október 4-ig a https://zsebpenzugyes.hu/ oldalon.

A kezdeményezés mellé idén neves szakemberek álltak: a döntős zsűri tagja Krisán László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) alelnöke, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Deák Bálint, a Világgazdaság főszerkesztője, dr. Németh Zoltán, a DrPrezi alapítója, valamint Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója