Hogyan működik a portfólió vásárlás?

Egy nemteljesítő, nagy elemszámú portfólióval valómunka rengeteg időt és energiát igényel, amelyet vállalkozása másra is fordíthatna. A veszteség kockázatát övező bizonytalanság megnehezíti a költségvetés elkészítését és a hozam előrejelzését egyaránt.

Az Intrum kizárólag nagy elemszámú tartozáscsomagok és nem teljesítő hitelcsomagok vásárlásával foglalkozik.

Az első lépés a portfólió házon belüli értékelése és pontozása, majd ezt követi az ajánlattétel, mely alapján a portfólió tulajdonosa dönt az értékesítésről.

Az Intrum 1992 óta vásárol követelésportfóliókat. A legtöbb nagy szolgáltatáscsomagokkal dolgozó megbízónk a követeléseket a nemteljesítés után értékesíti, amivel csökkentheti adminisztrációs terheit és azonnal leírhatja a nemteljesítő kintlévőségeit.

Az Intrumnál a behajtás előrejelzésének pontossági aránya gyakorlatunkból és belső scoring-rendszerünkből eredően rendkívül magas, erős elemzési képességekkel rendelkezünk, melynek segítségével igen pontos képet kaphatunk arról, hogy egy-egy piacon megjelenő, értékesítésre szánt portfólió az Intrum számára milyen értéket képvisel.

A portfólió értékesítését pénzügyi kifejezéssel engedményezésnek nevezzük. Ennek során a követelés átruházásra kerül az Intrumra, minek következtében a jogosult személyében változás áll be, azaz az adós az engedményezést követően már nem az eredeti hitelezőnek, hanem az Intrumnak tartozik. Erről az Intrum az adósokat a törvényben előírt határidőn belül minden esetben írásban értesíti.

A tranzakció létrejötte után a megvásárolt portfólió elemeit betöltjük rendszerünkbe, majd a következő lépés az ügyfelekkel való kapcsolatfelvétel és az együttműködés stratégiájának egyeztetése. Fontos a jól átgondolt eljárásmód, és az Intrum a legjobb gyakorlatokkal és szakértelemmel tud ehhez hozzájárulni.