A hitelkockázatot befolyásoló 3 tényező

Kínál az Ö vállalkozása hitelt más cégeknek vagy magánszemélyeknek? Akkor tudnia kell, hogy ezek a kockázati tényezők hogyan befolyásolhatják cége hitelkockázatát.

A hitelkockázat a másik félnek történő hitelnyújtással kapcsolatos kockázat. Például akkor, ha egy terméket hitelre vagy részletfizetés felajánlásával értékesít, vagy ha pénzt ad kölcsön. A hitelkockázat növekedése többféleképpen is befolyásolhatja vállalkozását:

  • Fizetésig eltelő idő: ha a vevőknek tovább tart a fizetés, ami arra kényszeríti Önt, hogy áthidalja az értékesítés és a fizetés közötti szakadékot.

  • Megnő annak kockázata, hogy a pénzt egyáltalán nem fizetik ki.

  • A hitelkockázat változásai a gazdaság folyamatos növekedése ellenére is nagyobb veszteségleírási szintekhez vezethetnek

Sok vállalat nincs tisztában azzal, hogy a hitelkockázat növekedhet, még akkor is, ha a gazdaság növekszik.
Tor-Erik Ingebretsen

Szerencsére számos makrogazdasági változó van, amelyek támpontot adhatnak arra vonatkozóan, hogyan alakul a hitelkockázat az Ön vállalkozása számára.

Kockázatértékelés - adósságbehajtás

A vállalatok körében a behajtott adósságok általában a nemfizetési szintet mutatják, és jelzik, hogy mennyire stabilak a vállalatok pénzügyei. Ez hasznos információ az Ön vállalkozásának kockázatértékeléséhez.

A nemfizetési esélyek kiszámításához a korlátolt felelősségű társaságok körében a teljes követelésbehajtást, a követelésbehajtással rendelkező korlátolt felelősségű társaságok arányát és az egy társaságra jutó átlagos követelésbehajtási összeget vizsgáljuk.
Tor-Erik Ingebretsen

Ha ez arányosan emelkedik, akkor a kockázati koncentráció növekszik.

Tranzakciós volumen a gazdaságban

A követelésbehajtás növekedésének legfontosabb hajtóereje rövid távon a gazdaságban zajló tranzakciók száma. A háztartások megnövekedett kereslete megnövekedett keresletet generál a vállalatok között is, ami a tranzakciók számának növekedéséhez vezet.

Ha a nemteljesítő vállalkozások aránya nem változik, a pénzügyi tranzakciók növekedésével a nemteljesítő összeg mégis nőni fog, a hitelkockázat, azaz a nemteljesítés valószínűsége változatlan marad.

Ha azonban a vállalatok közötti tranzakciók növekedése ellaposodik, az hatással lehet a pénzhez való hozzájutásra, és így az egyes vállalatok likviditására. Ez azt eredményezheti, hogy a behajtási ügyek megoldása hosszabb időt vesz igénybe, és így a hitelkockázat növekszik.

Háztartási kereslet

A vállalatok jövedelmezősége a háztartási kereslettől, azaz a fogyasztóktól függ. Ez a kereslet pedig nagymértékben függ a rendelkezésre álló jövedelmüktől, vagyis attól a jövedelemtől, amely akkor marad meg, amikor a fogyasztók fedezték állandó költségeiket.

A rendelkezésre álló jövedelmet több tényező befolyásolja, többek között:

  • Hitelkamatok: Ha a kamatok emelkednek, a rendelkezésre álló jövedelem csökken. Ami viszont hatással lehet mind a lakásárakra, mind az egyéb javak iránti keresletre.

  • Bérek: Ha a reálbérek stagnálása magasabb hitelkamatokkal párosul, az a rendelkezésre álló jövedelem csökkenéséhez vezet.

  • Adósságszint: A magas adósságszint növeli a hitelkamatok emelkedésével szembeni sebezhetőséget. Az adósság/jövedelem arányának vizsgálata ezért fontos a hitelkockázat kiszámításához és annak értékeléséhez, hogy kinek nyújtsunk hitelt.

Tudja, hogyan szegmentálja ügyfélkörét, hogy megértse, mely ügyfeleknek nyújtson hitelt, és melyeknek ne? Mi segíthetünk.

Az Intrumnál tudjuk, hogyan segíthetünk ügyfeleinknek abban, hogy időben megkapják jogos járandóságukat. Földrajzi hatókörünk és tapasztalatunk, valamint a követeléskezelési életciklus minden szakaszában nyújtott szolgáltatásaink széles köre ideális helyzetbe hoznak minket ahhoz, hogy segítsünk Önnek kintlévőségkezelésének javításában, miközben megőrizzük vállalkozása hírnevét.

Kiváló ügyfélkezelésünknek köszönhetően Ön megnyugodhat, hiszen bízhat abban, hogy mi gondoskodunk pénzforgalmáról és ügyfeleiről.