European Consumer Payment Report 2021

Az Intrum Európa 24 országában évente közel 25 000 fogyasztótól gyűjt információt annak érdekében, hogy átfogó képet alkothasson napi pénzügyeikről; arról, hogy ki mennyire tudja mindennapi kiadásaikat kézben tartani. Az eredményeket az Európai Fogyasztói Fizetési Felmérés (European Consumer Payment Report) című kiadvány összegzi.

European Consumer Payment Report 2021

Az Intrum 2013 óta minden évben közzéteszi a European Consumer Payment Report (Európai Fogyasztói Fizetési Felmérés) című jelentését, mely betekintést nyújt az európai fogyasztók mindennapi életébe; költéseikbe és háztartási pénzügyeik havi kezelésének képességébe. 

A kutatás alapján készült felmérés egyik alappillére a Pénzügyi Jólét Barométer, mely arra szolgál, hogy összehasonlítsuk, illetve egyszerűen egymáshoz viszonyíthassuk a 24 európai ország fogyasztóinak pénzügyi jólétét. („Pénzügyi jólétként” definiáljuk azt az anyagi biztonságot, amely lehetővé teszi a mindennapi kiadási szükségletek kielégítését, és azt, hogy kézben tartsuk pénzügyeinket.)


A járvány hatásait még nem hevertük ki

A magyar fogyasztók közel fele úgy véli, hogy a Covid-19 még legalább egy évig negatív hatással lesz a pénzügyeikre. 21,5 százalékuk szerint több mint két év is kell hozzá, hogy pénzügyi jólétük normalizálódjon.

A járvány után tudatosabban készülünk a nehézségekre

Az európai lakosság 59%-a számít újabb globális járványokra, ezért erre figyelemmel próbálják pénzügyi helyzetüket megerősíteni.

Ideje a nagyobbra összpontosítani pénzügyi műveltségre

A válsághelyzet könyörtelenül emlékeztet a pénzügyi tudatosság fontosságára, ehhez azonban elengedhetetlen a szükséges tudás megszerzése.

“A fenntarthatóság egyre nagyobb elvárás a vállalkozások felé, különösen a fiatalabb korosztály számára.”

A járvány sok háztartás pénzügyi helyzetét rendítette meg

2021-ben nőtt az európai fogyasztók adósságállománya, mert a világjárvány miatt kieső jövedelmek pótlására, vagy az infláció miatti értékcsökkenés ellensúlyozására sokan kölcsönöket vettek fel.

Magyarországon ugyanakkor a legtöbb fogyasztó továbbra is óvatos a hitelfelvétellel: 75,8 százalék
az elmúlt évben semmilyen kölcsönt nem vett fel. Ugyanakkor azt látni, hogy a hitelfelvételi kedv növekszik, tavaly óta 4,2 százalékponttal nőtt a kölcsönt felvevők aránya.


Letöltés

Regisztráció után lehetséges