Tisztelt Ügyfelünk, Kedves érdeklődő!

Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a közelmúltban ismeretlenek az Intrum nevével visszaélve küldtek ki hamis fizetési felszólítást. A továbbiakról itt talál bővebb információt.  


Tájékoztatjuk Önöket, hogy Társaságunk kötelezetteket érintő Adatkezelési tájékoztatója (2.3. pont, 17. pont, 18.4. pont) 2020.06.25-én módosult. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a közeljövőben várható annak további módosítása, ezért javasoljuk, tájékozódjanak továbbra is honlapunkról, ahol közzétesszük a módosítások időpontjait. Amennyiben felmerülne kérdésük, kérjük a valasz@intrum.hu e-mail címen vegyék fel Társaságunkkal a kapcsolatot.

 

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az Intrum Justitia Zrt. valamint az Intrum Hitel Zrt. 2020. október 01. napjától egy cégként, a továbbiakban Intrum Zrt. néven folytatja működését.

Továbbá felhívjuk ügyfeleink szíves figyelmét, hogy az Intrum Zrt. székhelye módosul és azt követően a személyes ügyfélszolgálatunk 2020. október 15-től új helyre költözik. Az új címünk 2020. október 15 után: Budapest, XIII. kerület, Fiastyúk utca 4-8 (Váci Greens irodaház F épület, Fiastyúk-Madarász Viktor u. sarka).

Társaságunk telefonos és személyes ügyfélszolgálata október 15-én és 16-án a költözés miatt  korlátozottan lesz elérhető, ezért ezeken a napokon ügyintézésre nem lesz lehetőség, kizárólag panaszkezeléssel kapcsolatos hívásokat áll módunkban fogadni a (+36 1) 45 99 412 és a (+36 1) 45 99 413 telefonszámokon vagy személyesen az új ügyfélszolgálati irodánkban a Budapest, XIII. kerület, Fiastyúk utca 4-8. sz. alatt  (Váci Greens irodaház F épület, Fiastyúk-Madarász Viktor u. sarka).

 

Hogyan kerül az Intrumhoz egy adósság?

Az Intrum egy adósságrendezéssel, kintlévőségkezeléssel foglalkozó vállalat. Ha egy banknál vagy más cégnél lett tartozása, előfordulhat, hogy az adósság miatt nem az eredeti hitelező, hanem egy követeléskezelő cég, például az Intrum keresi meg. Ez úgy lehetséges, hogy a hitelező szolgáltató megbízási szerződést kötött az Intrummal a tartozás kezelésére. Az adósság ezen kívül engedményezés útján is kerülhet az Inturmhoz.

A hitelezőknek (ezek elsősorban bankok, áruhitelt kínáló cégek és telefonszolgáltatók) ez azért jó, mert nem tudnak minden adóst egyenként megkeresni, így a kifizetéseik jelentős részét elvesztenék, azonban egy kintlévőségkezelő segítségével minimalizálhatják a veszteségeiket. Az adós ügyfeleknek pedig azért előnyös, mert az adósságrendezővel együttműködve elkerülhetik, hogy jogi eljárás, pl. végrehajtás induljon a tartozásuk miatt, és szükség esetén megállapodást köthetnek az adósságuk átstrukturálásáról is (például törlesztésről, adósságkiváltásról).

Mit jelent, hogy egy ügy engedményezett vagy megbízásos?

Az Intrum a hitelező cégeknek elsősorban kétféle szolgáltatást nyújt, az egyik a megbízásos, a másik az engedményes kintlévőségkezelés. A megbízásos rendezés során az Intrum megbízási szerződést köt egy céggel arról, hogy megkeresi azokat, akik tartoznak nekik valamilyen összeggel, és figyelmezteti őket a fizetési kötelezettségükre. Ilyen esetben az Intrum nem válik a követelés tulajdonosává, vagyis az adós továbbra is az eredeti cégnek fog tartozni. Az Intrum ilyenkor csak az eredeti számlát kibocsájtó szolgáltatóval történt megállapodás alapján egy bizonyos időszakon belül kezeli annak kintlévőségét. A tartozást ugyanakkor ebben az esetben is legtöbbször az Intrumnak kell megfizetnie, aki természetesen elszámol az eredeti szolgáltató felé, akitől a befizetett adósság után valamilyen sikerdíjat kap.

A másik lehetőség, az úgynevezett engedményezés. Ha egy cég bárkinek hitelt ad, vagy egy ki nem fizetett termék, szolgáltatás miatt kintlévősége keletkezik, akkor azt a tartozást joga van átadni egy harmadik félnek. Ez történt, ha engedményes eljárásban kerestük meg adós ügyfeleinket: egy szerződésben az eredeti hitelező átruházza az ügyfél tartozását az Intrumra, az ahhoz tartozó minden joggal és kötelezettséggel egyetemben. Vagyis az adós ilyenkor már nem az eredeti hitelezőnek, hanem az Intrumnak tartozik.

A kintlévőség átvételét portfólióvásárlásnak - azaz nagy mennyiségű tartozás egy tételben történő megvásárlásának -  is nevezzük. Ilyenkor az Intrum tulajdonképpen (részben) megfizeti a hitelező cég kintlévőségét egy bizonyos vételárral a hitel átadásáért cserébe. Jellemzően olyan tartozások kapcsán kötünk ilyen szerződést, amiket a hitelező már veszteségként könyvelt el. A törlesztőrészletes banki hitelek között például ilyenek a nem teljesítő, és a bank által már felmondott hitelszerződések.

Engedményezett ügyekben általában nagyobb a mozgástér az adósság rendezésére, könnyebben tudunk megállapodni könnyített fizetésről, hiszen az eredeti hitelező már megkapta a pénzét, így a tartozás már csak az ügyfél és az Intrum ügye. Ezzel szemben a megbízásos ügyekben ritkább, hogy részletfizetéses vagy más fizetéskönnyítő megállapodást tudunk kötni, hiszen ilyenkor a hitelezőnek is bele kell egyeznie a megoldásba.