Követelésvásárlás

A behajthatatlanként leírt adósságok még mindig értékesek lehetnek. Befektetési csapatunk a nem teljesítő hitelek csomagszintű megvásárlására szakosodott a fedezetlen tartozásoktól az ingatlanfedezetű hitelekig.

A nemteljesítő számlák eladása likviditást szabadít fel, csökkenti a veszteségeket és időt takarít meg. Azzal is segíthetünk ügyfeleinek, hogy egyéni fizetési terveket kínálunk nekik, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy idővel adósságmentessé váljanak. 

Az Intrum feldezetlen és fedezetes lakossági követeléscsomagok, valamint fedezetlen vállalati portfóliók megvásárlásával segíti megbízóit méretüktől és tevékenységtől függetlenül - minden típusú és méretű vállalkozástól, köztük hitelintézetektől és vállalatoktól vásárolja meg a leírásra ítélt tartozást

Javuló pénzforgalom

Csökkentett kockázat

Csökkenő veszteségek

Felszabaduló pénzügyi források


Megóvjuk hírnevét

Azok az ügyfelek, akik jelenleg pénzügyi nehézségekkel küzdenek, a jövőben is értékes ügyfelek lehetnek. Ezért rendkívül fontos, hogy nehéz időkben is pozitív élményt nyújtsunk számukra.

Egyszeri vagy folyamatos vásárlás

Az egyszeri vásárlások mellett határidős megállapodásokkal is dolgozunk, amelyek keretében a hitelciklus bizonyos szakaszaiban vásároljuk meg ügyfelei számláit.

Fedezetes és fedezetlen csomagok

Az Intrum feldezetlen és fedezetes lakossági követeléscsomagok, valamint fedezetlen vállalati portfóliók megvásárlásával segíti megbízóit.

A követelésvásárlás előnyei
A követelésvásárlás előnyei

Mit jelent a követelésvásárlás?

A követelésvásárlás (más néven engedményezés) egy pénzügyi tranzakció, amely során egy vállalkozás eladja a vevőivel szembeni követeléseit (általában számláit) nem teljesítő porfólióként, azaz egy nagy elemszámú csomagban egy harmadik félnek, például az Intrumnak  Ez a gyakorlat lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy gyorsan készpénzhez jusson anélkül, hogy megvárná a vevők későbbi fizetéseit vagy számláinak az elévülését. A követelésvásárlás a következőképpen működik:

 

1. Követelés keletkezése

A vállalkozás terméket vagy szolgáltatást értékesít egy vevőnek, amelyről számlát állít ki. Ez a számla tartalmazza a fizetési határidőt, ami lehet 30, 60, vagy akár 90 nap is.

 

2. Követelés eladása

A vállalkozás ezt a számlát eladja az Intrumnak, így ezentúl a követelést az Intrum felé kell megfizetni. Az Intrum a számla névértékének egy bizonyos százalékát azonnal kifizeti a vállalkozásnak.

 

3. Követelés behajtása

Az Intrum veszi át a követelés kezelését és a behajtás feladatát. A vevő tehát az Intrum részére fog fizetni, nem közvetlenül az eredeti vállalkozásnak. Ez a tevékenység az MNB által szigorúan ellenőrzött és szabályozott tevékenység.

 

Követelés keletkezése

A vállalkozás terméket vagy szolgáltatást értékesít egy vevőnek, amelyről számlát állít ki. Ez a számla tartalmazza a fizetési határidőt, ami lehet 30, 60, vagy akár 90 nap is.

Követelés eladása

A vállalkozás ezt a számlát eladja az Intrumnak, így ezentúl a követelést az Intrum felé kell megfizetni. Az Intrum a számla névértékének egy bizonyos százalékát azonnal kifizeti a vállalkozásnak.

Követelés behajtása

Az Intrum veszi át a követelés kezelését és a behajtás feladatát. A vevő tehát az Intrum részére fog fizetni, nem közvetlenül az eredeti vállalkozásnak. Ez a tevékenység az MNB által szigorúan ellenőrzött és szabályozott tevékenység

“Piacvezetőként a követelések megvásárlásához szükséges minden tudással és eszközzel rendelkezünk. A megoldásokra összpontosítunk, nem a problémákra.”

Üveges Judit, értékesítési igazgató
Gyakran Ismételt Kérdések

GYIK - Követelésvásárlás | Intrum

Hogyan működik?

A nem fizető ügyféltől történő fizetés megszerzésének költsége gyakran magasabb, mint maga a számlaegyenleg. Az Intrum a névérték egy bizonyos százalékáért nagytételben megvásárolhatja az ilyen tartozásokat. Az árat a portfólió általános minősége alapján számoljuk ki, ahol a számlák számát, a számlák és egyenlegek korát, valamint a már beszedett készpénzt nézzük.

Azonnal fizetünk Önnek, majd szakértelemünket és a méretgazdaságosságunkatunk felhasználva begyűjtjük a fizetést az egyes ügyfelektől.

Mikor adhatom el a tartozásaimat?

Bármikor. Alkalmazkodunk az Ön üzleti stratégiájához. Az Intrum a hiteléletciklus minden szakaszában vásárol nagy tételben adósságokat tartalmazó portfóliókat, a teljesítő számláktól kezdve a korai hátralékosokon át a régebbi adósságokig és a leírt számlákig. Ön döntheti el, hogy mi a legcélszerűbb vállalkozása számára.

Milyen hatással van ez az ügyfelekre?

A követelések értékesítése jellemzően előnyös az ügyfelei számára, mivel az Intrum egyéni fizetési terveket kínál számukra, melyek az egyén fizetési képességéhez igazodnak. Ez lehetőséget nyújt az ügyfelek számára, hogy könnyebben váljanak adósságmentessé.

Üzletünk szerves részét képezi az ügyfelekkel való megértő és tisztességes bánásmód, ami alacsony nemfizetési időszakokat és magas elégedettségi mutatókat eredményez

Milyen típusú hiteleket vásárol az Intrum?

Minden nagy elemszámú nem teljesítő portfóliót szívesen megvizsgálunk. Az Intrum széles körű tapasztalattal rendelkezik a banki és pénzügyi szolgáltatások, valamint a fedezetlen közüzemi, távközlési, gépjármű-finanszírozási, postai és e-kereskedelmi tartozások terén is. Ezen túlmenően ingatlanfedezetű hiteleket és egyéb fedezetes hitelportfóliókat is vásárolunk Európa-szerte.

Melyik megoldás működik: egyszeri eladás vagy folyamatos vásárlás?

A behajthatatlan követelések portfólióinak értékesítése mellett sok ügyfelünk részesíti a "forward flow" ügyleteket előnyben, amelyekben vállaljuk, hogy folyamatosan megvásároljuk a számlákat, amikor azok elérnke egy bizonyos korosságot. Ez biztos bevételt biztosít, valamint időt és erőforrásokat takarít meg az Ön számára.

Az Intrum európai lefedettsége és valamennyi követeléstípus megvásárlásának képessége azt jelenti, hogy olyan üzletet tudunk kialakítani, amely az Ön számára biztosan megfelelő, akár kizárólag a nem teljesítő eszközök megvásárlásáról van szó, akár más szolgáltatások nyújtásáról.