A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium csapatai taroltak a Zsebpénzügyes vetélkedőn

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium AKG33 csapata nyerte a 2021-es Zsebpénzügyes vetélkedőt, amelynek a tavalyi évben a járvány miatt elhalasztott döntőjét március 29-én rendezték meg. Az országos pénzügyi tudatossági vetélkedőre idén 219 középiskolából rekorszámú, 1531 csapat nevezett be, akik négy fordulón keresztül mérték össze pénzügyi tudásukat, a való életben is használható gyakorlati feladatok megoldásával.

Az Intrum Európa vezető követeléskezelőjeként hisz a fenntartható gazdaságban és kiemelten fontosnak tartja, hogy edukálja a jövő generációját a pénzügyi tudatosság terén. Ezért hozták létre öt évvel ezelőtt a Zsebpénzügyes vetélkedőt, melynek célja, hogy bővítse a 16 évnél idősebb középiskolás diákok pénzügyi-gazdasági ismereteit, terjessze a tudatos pénzügyi gondolkodást, és a feladatokat sikeresen teljesítő győztes résztvevőket tárgynyereményekkel jutalmazza, ezzel is segítve tanulmányaikat. Idén ezt a célt az életügyek koncepció is kiegészítette, amely egy gyűjtő kifejezés. Magában foglalja mindazt a tudást, amire szüksége van egy diáknak ahhoz, hogy sikeressé és tudatossá váljon az életben, legyen szó arról, miképp kell kitölteni egy készpénzátutalási megbízást, vagy akár arról, hogy milyen feltételek mellett vállalhat diákmunkát.

A fiatalok pénzügyek iránti egyre növekvő érdeklődését mutatja, hogy a 2021-es Zsebpénzügyes vetélkedőre közel 70%-kal több csapat regisztrált, mint az előző évben. A járványügyi korlátozások enyhülésének köszönhetően a döntőt, és az azt megelőző workshopot idén személyes formában tarthatták meg a szervezők. A versenyen résztvevő diákok próbára tehették meglévő pénzügyi tudásukat, emellett pedig a mentorok segítségével olyan készségeket is elsajátíthattak, amelyet az iskolákban jellemzően nem tanítanak, viszont hosszú távon – akár később a munka világában- is tudnak majd hasznosítani.

Öt város csapatai a legjobbak között

A Zsebpénzügyes vetélkedő első három fordulója során online feladatok megoldásában kellett a csapatoknak helyt állniuk. A 8 legjobban teljesítő csapat pedig a március 29-én tartott döntőn élőben, egy esettanulmány megoldásával bizonyíthatta rátermettségét a szakértői zsűrinek. Az idei évben a zsűriben helyet kapott Szeles Nóra, a Tőkeportál Zrt. üzletfejlesztési vezetője, Paulovits Márton, az EY Magyarország felvásárlásokkal és akvizíciókkal foglalkozó csapatának igazgatója, Fábián Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója, Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója és Felfalusi Péter az Intrum vezérigazgatója.

A döntőben résztvevő legjobb 8 csapat között két miskolci, két kaposvári, két budapesti, egy pápai és egy érdi volt. Az első két helyen az Alternatív Közgazdasági Gimnázium csapatai végezetek, a dobogó legfelső fokára az AKG33 csapata álhatott fel (Madlena Benedek és Szalai Márton), őket pedig az AKG no. 1 csapata követte (Dévai Martin és Tóth Efraim, a felkészítő tanár mindkét csapatnál Horn Ágnes volt), míg a dobogó harmadik fokára a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma (Szakács Ádám és Zsíros Adrián István, felkészítő tanár: Sidlovicsné Papp Ildikó) csapata álhatott fel.

A különdíjakat – a legtöbb csapatot indító iskolának járó 15 db számítógépet a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégiuma, a legtöbb csapatot a 3. fordulóba juttató iskolának járó 3D nyomtatót a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziuma nyerte.

„Nagyon örülünk, hogy elindultunk a versenyen, annak pedig még jobban, hogy az első helyen végeztünk. Sokat készültünk minden fordulóra és rengeteg hasznos információval és élménnyel gazdagodtunk a vetélkedő során. Olyan pénzügyi tudást és készségeket sajátítottunk el, amit a mindennapi élet során is tudunk majd kamatoztatni” – mondták az első helyezett csapat tagjai.

A döntő alkalmával értékes tárgyi nyereményeket is kiosztottak. A dobogós diákok, az őket indító iskolák, felkészítő tanáraik, illetve a verseny résztvevői összesen mintegy 6 millió forintnyi nyereményt vihettek haza. A diákok többek között laptopokat, okostelefonokat és fényképezőgépeket kaptak, a dobogós csapatokat indító iskolák pedig egy-egy 100.000 forintos vásárlási utalvánnyal lettek gazdagabbak. Ezenfelül az összes döntőbe jutott csapat egy-egy projektort és nyomtatót is elvihetett az iskolája számára.

Az Intrumnál kiemelt prioritásként kezeljük a jövő generáció pénzügyi edukációját, ezért indítottuk el a Zsebpénzügyes vetélkedőt öt évvel ezelőtt. Célunk, hogy minél több diáknak legyen lehetősége olyan készségeket elsajátítani az iskolában tanultakon kívül, melyek hozzájárulnak pénzügyi-gazdasági ismereteikhez és segít a fiataloknak pénzügyileg tudatos felnőtté válni. Nagy örömmel tölt el, hogy idén rekordszámú nevezést kaptunk az iskolákból, ez is bizonyítja, hogy a fiatal generáció nyitott arra, hogy nagyobb figyelmet fordítson pénzügyei megfelelő menedzselésére.
Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója