Adósságértékesítés = tőkefelszabadítás

A nem teljesítő számla- és hitelportfóliók tőkét kötnek le, és megnehezíthetik az alaptevékenységbe való befektetést. Az adósságportfóliók értékesítése lehetővé teszi, hogy a növekedésre összpontosítson, és lehetőséget kínál ügyfeleinek a pénzügyi rehabilitációra.

A nagy elemszámú nem teljesítő számlacsomagok értékesítése egy követeléskezelő cég felé számos előnnyel járhat a hitelezők számára. Az ilyen tranzakciók egyik legfőbb előnye a pénzügyi helyzet gyors javítása, mivel a hitelezők azonnal készpénzhez jutnak a rossz minőségű követelések eladása révén. Ez különösen fontos lehet azon cégek számára, amelyek likviditási gondokkal küzdenek, és szükségük van az azonnali tőkére működésük folytatásához. A készpénz gyors beáramlása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy jobban kezeljék pénzügyi kötelezettségeiket és folytassák növekedési terveiket.

A követeléskezelők által történő átvétel további előnye, hogy a hitelezők megszabadulnak a nem teljesítő hitelek kezelésének terhétől. A követelések behajtása időigényes és költséges folyamat, amely szakértelmet és erőforrásokat igényel. A követeléskezelő cégek specializálódtak erre a feladatra, és rendelkeznek a szükséges infrastruktúrával, valamint jogi ismeretekkel ahhoz, hogy hatékonyan és eredményesen hajtsák be a tartozásokat. Így a hitelezők jelentős időt és pénzt takaríthatnak meg, miközben biztosak lehetnek abban, hogy a behajtási folyamat megfelelő kezekben van.

Egy másik jelentős előny a nem teljesítő követelések értékesítése esetén a hitelező mérlegének javulása. A nem teljesítő hitelek eladása révén a mérlegben szereplő problémás tételek eltűnnek, ami javítja a pénzügyi mutatókat és vonzóbbá teszi a céget a befektetők és hitelezők számára. A tisztább és erősebb mérleg kedvezően hat a cég hitelképességére is, ami hosszú távon alacsonyabb finanszírozási költségeket eredményezhet. Ez különösen fontos a bankok és pénzügyi intézmények számára, amelyek szigorú szabályozói előírásoknak kell, hogy megfeleljenek.

Végül, de nem utolsósorban, a nem teljesítő szálacsomagok értékesítése lehetőséget teremt a hitelezők számára, hogy jobban fókuszálhassanak alaptevékenységükre. A követelések kezelése gyakran elvonja a figyelmet a cég fő üzleti tevékenységeiről és stratégiai céljairól. Az ilyen terhek átadásával a követeléskezelőknek a hitelezők felszabadíthatják erőforrásaikat, és nagyobb figyelmet szentelhetnek ügyfeleiknek, új piacok felkutatásának és innovációs törekvéseiknek. Ez növeli a vállalat versenyképességét és hosszú távú sikerességét a piacon.
 

Hogyan működik a vásárlás?

Az első lépés a portfólió értékelése, majd megállapodunk az árban és az ügyfélkommunikációs és behajtási stratégiában.

Az Intrum 1992 óta vásárol követelésportfóliókat, lejárat utáni követeléseket. Egyes megbízóink a követeléseket a nemteljesítés után értékesítik, mások megvárják, amíg azok leírásra kerülnek, akár folyamatos megállapodások révén, akár egyszeri eladásként.

Nálunk a behajtás előrejelzésének pontossági aránya rendkívül magas, erős elemzési képességekkel rendelkezünk. Dinamikus számlastratégiánk egyértelmű kapcsolatot mutat tevékenységünk és a behajtások között, köszönhetően az ügyek megfelelő priorizálásának.

A következő lépés az ügyfelekkel való kapcsolatfelvétel és az együttműködés stratégiájának egyeztetése. Fontos a jól átgondolt eljárásmód, és az Intrum a legjobb gyakorlatokkal és szakértelemmel tud ehhez hozzájárulni.