A budapesti, XVII. kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium diákjai lettek az ország legjobb zsebpénzügyesei

A budapesti Balassi Bálint Gimnázium Trois cent Soixante Croissant nevű csapata nyerte az idei, rekordmagas részvétel mellett zajló Zsebpénzügyes vetélkedőt. A közel 5000 induló közül döntőbe jutott diákok idén egy fiatal vállalkozó-csapat bőrébe bújhattak, akiknek többek között a közösségi finanszírozással és a növekvő energiaárakkal kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk.

Az elszabadult energiaárakra való tekintettel Fanni és Bence szeretnének energetikai korszerűsítést végrehajtani a gyártóüzemükben. Milyen energetika korszerűsítési pályázatok állnak rendelkezésükre? Milyen előnyei és hátrányai vannak a napelemek alkalmazásának?
így szólt az egyik megoldandó feladat az Intrum kintlévőségkezelő cég idei Zsebpénzügyes versenyének döntőjén, amelyen november 29-én hirdettek eredményt.

Fanni és Bence nem valós személyek, hanem egy kitalált vállalkozó-páros, akik a pénzügyi vetélkedő kerettörténete szerint startup-céget alapítanak, és keresik a sikerhez vezető megoldásokat.

A játék során a középiskolai csapatoknak hasonló, a mindennapokban is felmerülő gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk: a döntőben szóba került például a közösségi finanszírozás kérdése, a külföldi kereskedelem, egy feladatban pedig reklámbüdzsét tervezhettek a versenyzők.

Az idei döntőben hét csapat (három budapesti, egy debreceni, egy hódmezővásárhelyi, egy kaposvári és egy sátoraljaújhelyi gimnázium diákjai) jutott tovább, akik közül az első helyen a budapesti, XVII. kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium csapata végzett.

Büszkék vagyunk rá, hogy az első helyen végeztünk, nagyon erős volt az idei mezőny. Sokat készültünk mind a négy fordulóra és a döntőre is, és szeretnénk megköszönni a felkészítő tanárainknak a munkáját. Olyan élményekkel és tudással gazdagodtunk a Zsebpénzügyes által, amit a jövőben is tudunk majd kamatoztatni.
mondták az első helyezett csapat tagjai.

A második helyen a sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium, a harmadikon pedig a debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum végzett.

A dobogós csapatok diákjai, valamint iskoláik értékes nyereményeket vihettek haza: a győztes csapattagok laptopokat, az ezüst- és bronzérmesek elektromos rollert és okostelefont kaptak, a legjobb három csapatot nevező iskolák pedig 100 ezer forint értékű MediaMarkt vásárlási utalványt. Különdíjat kapott továbbá a legtöbb csapatot nevező iskola, a Kaposvári SZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum, az ő jutalmuk egy 3D-nyomtató, valamint szintén különdíjban részesült a legtöbb csapatot a 3. fordulóba juttató iskola, a Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum, az ő jutalmuk 15 darab számítógép.

A döntőn a diákok ötleteit idén is neves szakemberekből álló zsűri bírálta el: a zsűri tagja volt Király Júlia, az IBS közgazdász professzora, a Nemzeti Bank volt alelnöke, Pintér Éva, a Corvinus Egyetem vállalkozás és innováció intézet oktatója, László Csaba, a Corvinus közgazdász oktatója, volt pénzügyminiszter, Szabó László, a HOLD Alapkezelő felügyelő bizottsági tagja, valamint a zsűri elnökeként Felfalusi Péter, az Intrum Zrt. vezérigazgatója.

Az Intrum hisz a fenntartható gazdaságban és fontosnak tartja, hogy képezze a jövő generációját a pénzügyi tudatosság terén. Ezért hoztuk létre a Zsebpénzügyest. Az elmúlt hat évben folyamatosan fejlesztjük a vetélkedő szabályait, feladatait, hogy az minél jobban reflektáljon a valóságra. A mostani versenyen ezért került be például az energia kérdése, de korábban voltak a versenyben az adózással, megtakarításokkal és hitelekkel kapcsolatos feladatok is. Büszkék vagyunk rá, hogy a fiatalok egyre jobban érdeklődnek a pénzügyek iránt, amiben a tanáraik is támogatják őket – ezt jól mutatja, hogy milyen sokan indultak idén is a versenyen.
mondta Felfalusi Péter.

Az idei Zsebpénzügyes vetélkedő több szempontból is rekordot döntött. A versenyen 2310 csapat indult el összesen 4650 diákkal, ami több, mint korábban bármikor. A csapatok 221 iskolát képviseltek, több mint 70 százalékuk Budapesten kívülről érkezett – míg indulásakor a verseny még viszonylag főváros-központú volt, addig mostanra a Zsebpénzügyes valóban országos pénzügyi vetélkedővé vált.