Közel 5000 diák méri össze pénzügyi tudását

Minden eddigi évnél nagyobb érdeklődés mellett indult el az Intrum középiskolai pénzügyi vetélkedője, a Zsebpénzügyes verseny. Az idei vetélkedőn egy fiktív startup-céget vihetnek sikerre a csapatok a budapesti döntőig, ahol többek között Rákossy Balázs, a Diákhitel központ vezérigazgatója, Király Júlia közgazdász, Szabó László, a HOLD Alapkezelő vezérigazgatója és Dr. habil Pintér Éva, egyetemi docens, és a zsűri elnökeként Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója választja ki a legjobbakat.

Az elmúlt években egyre nagyobb és nagyobb érdeklődés övezte a középiskolások országos pénzügyi vetélkedőjét, a Zsebpénzügyes versenyt, és ez idén sincs másképp. Az immáron hatodik alkalommal megrendezett verseny jelentkezési időszaka szeptember végén zárult le, és október elején már el is kezdődött az első, online forduló, amelyen 221 magyarországi iskolából 2309 csapat vesz részt, összesen 4649 diák és 297 felkészítő tanár. Az idei évben a vetélkedővel a social media felületeken is találkozhatnak a diákok, és TikTok influencszerek is segítenek érhető módon, a fiatalok nyelvén közelebb hozni számukra a pénzügyi tudatosságot.

A szervező Intrum vezérigazgatója, Felfalusi Péter elmondta: különösen nagy siker, hogy az idei versenyen indulók az ország minden régióját képviselik.

A diákversenyekre sokszor jellemző a főváros-centrikusság, ezért különösen örülünk annak, hogy a Zsebpénzügyesen regisztrált csapatok közel háromnegyede Budapesten kívüli. Mostanra elmondható, hogy a Zsebpénzügyes valódi országos versennyé vált, és minden régióban támogatja a fiatalok pénzügyi oktatását.
mondta Felfalusi Péter.

Az idei vetélkedő kerettörténete egy fiatalok által indított start-up vállalkozás fejlődését követi végig: a diákoknak a vállalkozás beindításával és felvirágoztatásával kapcsolatos feladatokat kell megoldaniuk.  A játék első fordulójából, amely október 5-7. között zajlott le, 1025 csapat jutott tovább, miután megoldottak egy online feleletválasztós kvízt. A második forduló szintén online zajlott, de ezúttal egy élő show keretében oldották meg a feladatokat a diákok, Kovács Áron műsorvezetésével, melyet a szervezők a YouTube-on közvetítették.

A harmadik forduló október 18-án indult és a gimnazisták által indított startup történetét viszi tovább. A negyedik forduló során pedig egy többszintes, egyre nehezedő kiesési rendszerben kell bizonyítaniuk a versenyzőknek, akik közül csak a legjobb 8 csapat jut majd tovább a budapesti döntőbe.

A korábbi évekhez hasonlóan a zsűriben idén is neves pénzügyi szakemberek, cégvezetők kaptak helyet. Az idei zsűri tagja lesz Király Júlia közgazdász, az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola oktatója, Rákossy Balázs, a Diákhitel központ vezérigazgatója, Szabó László HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, valamint Dr. habil Pintér Éva, egyetemi docens, a Corvinus FinTech Center stratégiai vezetője, aki az MKT Pénzügyi Kultúra és FinTech szakosztály alapítója és elnöke és a Magyar Bankszövetség Pénzügyi Kultúra Nagykövete.

Felfalusi Péter hangsúlyozta: a vetélkedővel kapcsolatos rendkívül nagy érdeklődéshez valószínűleg hozzájárult az idei évre jellemző gazdasági bizonytalanság is.

A COVID-válság, majd az idén elszabaduló infláció hatására minden korosztályban erősödik az igény, hogy fejlessze pénzügyi tudását. Azt, hogy a pénzügyi tudatosság fontosságával már a gimnazisták is tisztában vannak, jól mutatja a Zsebpénzügyes vetélkedő sikere.
mondta Felfalusi Péter.

Az élmények és a tudás mellett a diákok és felkészítő tanáraik idén is értékes nyereményekért versenyeznek: a döntősök közel 7 millió forint értékű nyereményben részesülnek, a dobogós diákok csúcskategóriás laptopokat, elektromos rollereket vagy okostelefonokat vihetnek haza, a legsikeresebb iskolák pedig asztali számítógépeket, projektorokat vagy éppen 3D nyomtatót nyerhetnek.