Tevékenységeink

Bemutatjuk a fenntarthatóság jegyében tett lokális intézkedéseinket és azok hatását a karbonlábnyomunkra és környezetünkre.

Elektronikus névjegyek használata

A papír alapú névjegyek legtöbbje idővel a hulladékban végzi pályafutását. A hulladéktelepekre kerülő papír bomlás közben metán gázt bocsát ki, ami sokkal jelentősebb üvegház hatással bír, mint a széndioxid. Az el nem készíttetett papír alapú névjegyek mennyisége éves szinten nem számottevő, az előbbi tény miatt mégis fontosnak éreztük ilyen módon is csökkenteni káros környezeti hatásainkat.

Minősített, újrahasznosított nyomtatópapír

A digitalizáció, és a lehető legpapírmentesebb működés évek óta megújulóan kitűzött céljaink közé tartoznak. Bár a teljes papírmentességet nem holnap érjük el, azonban az irodában használt nyomtatópapírunk környezetbarát minősítéssel rendelkezik, alapanyagát részben fenntartható erdőforrásból fedezi a gyártó, részben pedig újrahasznosított anyagból készül.

Számlálóval ellátott nyomtatók

A nyomtatást és fénymásolást is igyekszünk visszaszorítani, ezért eszközeink számlálóval ellátottak és a felhasználást szervezeti egységenként is monitorozhatóvá tettük, hogy szükség esetén beavatkozhassunk, ahol kell.

Tudatos rendezvényszervezés

Belső rendezvényeink során ahol csak lehet, törekszünk a fenntartható megoldásokra. A lehető legkevesebb hulladékot termeljük, amit szelektíven gyűjtünk az események során. Ahol erre lehetőség van, kiváltjuk a környezetre káros termékeket és CSR tevékenységekkel színesítjük a rendezvényeket. Volt rá példa, hogy közösen főztünk az Élelmiszerbankkal, az ételt pedig rászorulókhoz juttattuk el. Támogattunk már az Amigos a Gyermekekért jótékonysági szervezetét, akik egy egyetemistákból szerveződött csoport, súlyosan beteg gyerekeket motiválnak a gyógyulásra egy hasznos eszközön, a nyelvtanuláson keresztül. Máskor kutyaházakat építettünk közösen, amelyek menhelyi ebeknek nyújtanak biztonságos menedéket.

Hibrid gépjárműflotta

Gépjárműveink 2022 óta fele arányban plugin-hibridek, és minden flotta autónkkal szemben követelmény, hogy károsanyag kibocsátása ne haladja meg a 130 g/km értéket.

Irodai bútorok újrafelhasználása és adományozása

Mi nem tartozunk azok közé az irodabérlők közé, akik a bérleti időszakuk leteltével kidobják a teljes irodai bútorzatot a költözés előtt. Miért is tennénk? Vigyázunk az eszközeinkre. Ha mégis elérték a bútorok irodai életciklusuk végét, vagy kollégáinknak ajánljuk fel jelképes összegért megvásárlásra, vagy olyan szervezeteknek ajánljuk fel adományként, akik örömmel használják még jónéhány évig. Ha valami végképp menthetetlen, a hulladéktípusnak megfelelő hulladékudvarba kerül, ahol szakszerűen dolgozzák fel újrahasznosítás előtt.

Szelektív hulladékgyűjtés

Hosszú évek óta szelektíven gyűjtjük az irodai hulladékot, legyen szó papírról, fémről, üvegről, vagy kommunális hulladékról. Időről-időre kommunikációs kampányt indítunk kollégáink körében, hogy a lehető legtisztábban valósuljon meg a gyűjtés.

Ivóvíz

Ivóvíz vételezésére vízhálózati automatákat használunk az irodában, amely nem csak tisztítja, szűri a vizet, de forró vagy többféle hőmérsékletű hűvösebb víz, vagy buborékos verzió előállítására is képes. Kollégáinkat Intrumos fém kulacsokkal szereltük fel, hogy fenntartható megoldást kínáljunk a vízvételezésre. Palackos vizet már csak vendégeink részére tartunk fenn, minimális mennyiségben.

Irodai környezet

Tudatos mérlegelés eredményeképpen az Intrum 2020 októberétől a BREEAM Excellent minősítésű, A+ kategóriájú Váci Greens irodaházban működteti irodáját és személyes ügyfélszolgálatát. Az irodaház fejlesztése során kiemelt figyelmet fordított a tulajdonos a környezettudatos megoldásokra, ami egybevág fenntarthatósági szempontjainkkal.

  • Energiatakarékos, jelenlétérzékelős LED világítás az irodaterekben
  • Hő- és UV védelemmel ellátott ablakok, melyek nyitásra leállítják az adott szakaszon a hűtést / fűtés
  • Szürkevíz használata a toalettek öblítéséhez
  • Mozgásérzékelős vízcsapok

Elektromos kézszárítók

Biciklitároló és öltözőhelyiségek a környezet- és egészségtudatos közlekedés támogatására

Környezetvédelmi kampányok

  • Passzold vissza tesó!
    Nem először veszünk részt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület használt mobiltelefon gyűjtő kampányában, amely a Passzold vissza, tesó! nevet viseli. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve, micsoda kincs rejlik benne. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, így most elhatároztuk, hogy ezeket a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtjük. Arra kérünk mindenkit, hogy nézzen körül otthon, vegye elő, keressen egy általunk létesített gyűjtőpontot, és dobja be az irodai recepciónkon kihelyezett dobozba.
  • Elemgyűjtés
    A CCR Rebat Kft. szervezésében elemgyűjtő RECOBIN-jeink is gyakran megtelnek. A modern világban számos eszköz található a háztartásokban, irodákban, ami elemmel működik. Az elemek azonban, ha nem megfelelően gyűjtjük és szabadulunk meg tőlük, rendkívül mérgezőek a talajba, majd a talajvízbe jutva. Toxikus nehézfémek és vegyületeik - higany, kadmium, ólom, nikkel, cink - találhatók az elemekben és az akkumulátorokban. Különösen a higanyt, a kadmiumot és az ólmot tartalmazó elemekre és akkumulátorokra kell figyelni, ezek - hulladékká válásuk után - kifejezetten veszélyesek. A környezeti és egészségügyi kockázat annál nagyobb, minél több kerül ki a szárazelemekből a környezetbe. Mi azonban évente többszáz elem helytelen kezelését akadályozzuk meg kampányunkkal.