5 tipp, hogy ne legyen anyagilag megterhelő az iskolakezdés

Augusztus utolsó hetei már a szeptemberi iskolakezdésről szólnak, de a szakértő tanácsait követve elkerülhető, hogy anyagilag megterhelő legyen. Az Intrum legújabb kutatása rávilágít arra, hogy a magyarok nagyobb arányban figyelnek gyermekeiket érintő kiadásokra, mint Európában.

  • A magyar válaszadók 52 százaléka spórol havi szinten, 24 százalékuk kifejezetten gyermekeik, unokáik jövőjére, valamint 10 százalékuk az iskolakezdésre tesz félre. Természetesen a kiskorú gyermeket nevelő családok esetében ez az adat jóval magasabb.
  • A spóroló magyarok nagyobb arányban tesznek félre gyermekeik számára, mint finn és német társaik.

Az elérhető állami támogatások, kedvezmények igénybevétele mellett érdemes anyagilag is tudatosan felkészülni erre az időszakra.

Nagyobb arányban spórolunk gyermekeink jövőjére, mint Európában

Az Intrum, Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. A 2017 végén készített reprezentatív kutatásban 24 országból 24 401 európai – köztük 1006 magyar – állampolgár vett részt. Jelen kutatás az iskolakezdésre szánt spórolási szokásokat vizsgálja.

A magyarok 52 százaléka spórol rendszeresen, 24 százalékuk gyermekeik számára, 8 százalékuk pedig oktatási célra tesz félre. A 18 év alatti gyermekekkel rendelkező háztartások takarékossági szempontjainál az átlagnál jóval hangsúlyosabb gyermekeik anyagi biztonsága: 41 százalékuk spórol havi szinten a gyermekeiket érintő kiadásokra, 10 százalékuk pedig kifejezetten oktatásra, iskolakezdésre tesz félre.

Összességében elmondható, hogy a válaszadók hazánkban tudatosabban állnak gyermekeikhez kötődő kiadások kezeléséhez az európai átlagnál, hiszen a rendszeresen spóroló európai társainknál átlagosan 5 százalékponttal nagyobb arányban tesznek félre gyermekeik jövőjére.

Tanácsok a szakértőtől

Bár a kutatás rávilágít, hogy a magyarok tudatosan készülnek az iskolakezdésre, de ha nem figyelünk oda, könnyen megterhelő lehet. Az Intrum szakértői az alábbiakat tanácsolják annak érdekében, hogy csökkentsük a tanév eleji kiadásokkal járó anyagi nehézségeket.

  1. Tájékozódjon időben! Minél előbb érdemes tájékozódni az elérhető támogatásokról, kedvezményekről, valamint az áruházak által kínált akciós lehetőségekről! Így jelentős összeg takarítható meg.
  2. Rendszeres spórolás időben, avagy sok kicsi sokra megy. A takarékoskodás egyik alapja, hogy mindig előre gondoljuk végig, hogy milyen nagyobb kiadások várhatók az előttünk álló időszakban. Az iskolaszezon alatt érdemes naplózni az iskolaszerekre szánt kiadásokat is, továbbá érdemes elkezdeni a takarékoskodást a tanév kezdete előtt fél évvel. Mindig törekedjen arra, hogy jól ismerje és kézben tudja tartani háztartási kiadásait!
  3. Ne mindenből a legdrágábbat! Érdemes mérlegelni, hogy mely eszközök, termékek azok, amikből nem szükséges a legdrágábbat megvenni, és melyek azok, amikre egyáltalán nincs szükség és elhagyhatók a listáról.
  4. Körültekintően a hitelekkel! Ha az iskolakezdésre szánt kiadás nem gazdálkodható ki a családi kasszában rendelkezésre álló keretből, és hitel felvételére van szükség, akkor előre informálódjon a lehetőségekről, feltételekről. Mindenképpen olvassa el az apróbetűs részt is, és csak akkor írja alá a szerződést, ha a feltételeket elolvasta és megértette. Csak olyan hitelt válasszon, amit biztosan vissza tud fizetni!
  5. Ha baj van, kérjen segítséget! Amennyiben az iskolakezdés többletkiadásai miatt más számláival elmaradásban van és úgy érzi, hogy nem tud időben fizetni, haladéktalanul keresse fel az illetékes szolgáltatót annak érdekében, hogy minél hamarabb tudjanak közös megoldást kidolgozni a kialakult helyzetre. Ha az Intrum felé van tartozása, kérjük ker