Az Intrum kezeli tovább a SVEA követeléseit

Az Intrum veszi át a Magyarországról kivonuló SVEA követeléskezelő meglévő kintlévőségeit, mintegy 250 ezer kezelt tartozást. A követelések összértéke mintegy 19 milliárd forint, a portfólióeladást a KPMG Tanácsadó Kft. koordinálta.

A SVEA Finance Zrt, svéd tulajdonú követeléskezelő társaság július 17-én értékesítette mintegy 250 000 darab, közel 19 milliárd forint névértékű lakossági fedezetlen követelését a szintén svéd tulajdonban álló, tőzsdén jegyzett Intrum csoport magyar leányvállalata számára. Az ügylet lezárása után a SVEA teljesen befejezi magyarországi tevékenységét. Az eladott követeléseket ezután teljes egészében az Intrum kezeli tovább.

Az Intrum Európa és Magyarország piacvezető követeléskezelési szolgáltatója. A nemzetközi vállalat Magyarország mellett még 24 európai országban van jelen, több mint 10 000 alkalmazottjuk évente mintegy 80 000 céget szolgál ki. Az Intrum magyar leányvállalata egyike a legnagyobb magyar cégeknek: a vállalat több mint 400 embernek ad munkát, árbevétele a legfrissebb adatok szerint meghaladja a 33 milliárd forintot.

„A mostani portfólióvásárlás is azt jelzi, hogy sikerrel vettük az elmúlt időszak akadályait, és piacvezető pozíciónkat megerősítve lépünk tovább” – fogalmazott Deszpot Károly, az Intrum Magyarország értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója. „A SVEA kintlévőségeire sok versenytársunk pályázott, rendkívül éles verseny alakult ki. Komoly siker tehát, hogy végül mi vihetjük el a portfóliót.”

Deszpot Károly szerint a tranzakció hozzájárul a magyar a követeléskezelési piac konszolidációjához: korábban aktív cégek összetett piaci hatások miatt visszavonulnak a piacról és értékesítik a portfolióikat, miközben a hiteltörlesztési moratórium lejárta után várhatóan megnövekedik a nem teljesítő hitelek aránya. Ez arra ösztönözheti a bankszektort, hogy kitisztítsák portfóliójukat, emiatt az Intrum további portfólióvásárlásokat is tervez a jövőben.

A rendkívül nagy volumenű tranzakció lebonyolítása érdekében a két cég külsős tanácsadók segítségét is igénybe vette: a KPMG Tanácsadó Kft. kizárólagos pénzügyi tanácsadóként, az Allen & Overy Ügyvédi Iroda pedig mint jogi képviselő nyújtottak segítséget.

Kapcsolat:     
Liptay Gabriella marketing és kommunikációs igazgató, KPMG
Gabriella.Liptay@kpmg.hu 

 

Az Intrumról

Az Intrum az iparág vezető követeléskezelési szolgáltatásokat nyújtó vállalata, mely Európa 24 országában van jelen. Az Intrum vállalatok fellendülését segíti azzal, hogy támogatja ügyfeleit, és olyan megoldásokat kínál, amelyek igénybevételével mérhetően javul ügyfeleinek cash-flow-ja és hosszú távú jövedelmezősége. A társaság küldetésének fontos része, hogy az egyéneket és a vállalatokat is támogassa az adósságmentesség elérésében. Az Intrum mintegy 10 000 elkötelezett szakembere közel 80 000 vállalatnak segít Európa-szerte. 2019-ben az Intrum proforma árbevétele elérte a 16 milliárd svéd koronát (540 milliárd forintot). Az Intrum központja Stockholmban, Svédországban található, részvényeit a Nasdaq Stockholm tőzsdén jegyzik. Tovább információkért látogasson el a http://www.intrum.com weboldalra.

A KPMG Magyarországon

A KPMG könyvvizsgálati, adó és jogi, valamint üzleti tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó társaságok globális hálózata. Tagtársaságaink 147 országban működnek és 219 000 szakembert foglalkoztatnak világszerte. A KPMG-hálózat független tagtársaságai a KPMG International Cooperative-hez, a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódnak. A KPMG tagtársaságai jogilag egymástól független, önálló szervezetek, és ennek megfelelően járnak el.

A KPMG Magyarországon több mint 900 munkatársat foglalkoztat – a KPMG Hungária Kft. könyvvizsgálati szolgáltatásokat, a KPMG Tanácsadó Kft. széles körű adó- és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat, a KPMG Tóásó Ügyvédi Iroda jogi szolgáltatásokat kínál magyar és multinacionális társaságok, kormányzati szervek, valamint külföldi befektetők számára. A KPMG budapesti ügyviteli központja (KPMG Global Services Hungary – KGSH) több mint 35 országban nyújt ügyviteli támogatást multinacionális társaságok számára.