Fizetési szokások: készpénzzel fizetünk és nem használunk hitelkártyát

Magyarországon még mindig népszerű a készpénzhasználat: nemcsak megtakarításainkat tarjuk szívesen ebben a formában, de továbbra is az egyik leggyakrabban használt fizetőeszköz – derült ki az Intrum legújabb kutatásából. • Hazánkban a válaszadók több mint 50 százaléka használ napi szinten készpénzt. • A vizsgált európai országok közül legnagyobb arányban hazánkban utasítják el a hitelkártya használatát. • Magyarországon kevésbé jellemző az online fizetőeszközök rendszeres használata, mint Európában.

Az Intrum, Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Felmérését. A kutatásban Európa 24 országából közel 25 000 válaszadó, köztük 1004 magyar vett részt. A reprezentatív felmérés a magyarok fizetési szokásait vizsgálta.

A készpénz a nyerő

Napi szinten leggyakrabban készpénzt használnak a magyarok. A válaszadók több mint fele használja rendszeresen, ami 15 százalékponttal magasabb, mint az európai átlag. Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Romániában népszerűbb a napi szintű készpénzhasználat, mint hazánkban. Magyar sajátosságnak számít ezen eszköz népszerűsége, ugyanis a kutatás alátámasztja, hogy hazánkban akkor is ezt használnák az emberek leggyakoribb fizetőeszköz gyanánt, ha szabadon választhatnának.  

Bankkártyával csak minden ötödik magyar fizet napi szinten. A hitelkártya, valamint az online banking rendszeres igénybevétele viszont nem gyakori.

A felmérés alapján az is elmondható, hogy Európában gyakrabban használják napi, valamint heti rendszerességgel az online fizetőeszközöket, mint hazánkban: Európában nagyobb népszerűségnek örvend a mobilfizetés, az online bankolás, valamint a csoportos beszedés. A mobilfizetést, valamint az online bankolást heti rendszerességgel közel 10 százalékponttal, a csoportos beszedést közel 15 százalékponttal nagyobb arányban választják a vizsgált országokban hazánkhoz képest.

Tartózkodunk a hitelkártyáktól

A magyarokra jellemző, hogy bizalmatlanok a hitelkártya-használatot illetően: a válaszadók több mint kétharmada állította azt tavaly, hogy soha nem veszi igénybe. Az európai átlaghoz képest közel kétszer annyian utasítjuk el a hitelkártyával történő vásárlást, továbbá a vizsgált országok közül hazánkban használják a legkevesebben ezt az eszközt. Második legkevésbé népszerű fizetőeszköz a mobilfizetés, melyet a magyar válaszadók több mint fele nem használ, harmadik helyen pedig a csoportos beszedés áll, amely lehetőséggel a válaszadók több mint 40 százaléka nem él soha.

Amellett, hogy a magyarok alapvetően is preferálják a készpénz használatát, sokan gazdasági kényszerből használják, ezzel háttérbe szorítva az elektronikus fizetési lehetőségeket. Ez utóbbi eszközök támogatása azért is jelentős, mert elősegítik a feketegazdaság visszaszorítását. Ennek érdekében a jogalkotók, valamint a pénzügyi felügyelet számos kedvező lépést tett már.
Deszpot Károly, az Intrum értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója.