Gazdasági kilátások: kissé romlott a fogyasztói hangulat

A gazdasági elemzők jó része a gazdaság globális lassulását jósolja idén, ezeket a várakozásokat alátámasztják az Intrum fogyasztói hangulatot vizsgáló felmérései is. Az Intrum legfrissebb európai fogyasztói felmérése alapján Magyarországon a hiteltartozások és a számlák kifizetése kevésbé jelent kockázatot, mint az EU nagy részén.

A nagy gazdasági konjunkturális változásokat sokszor előre jelzik a fogyasztói hangulat változásai. Az Intrum európai szintű fogyasztói felmérése (ECPR) alapján idén beigazolódhatnak a gazdaság lassulásáról szóló jóslatok, az emberek jelentős része a pénzügyi helyzete romlását érzékeli, és kevésbé optimista a jövőt illetően.

Idén az Európai Unió országaiban megkérdezettek közel fele mondta azt, hogy úgy érzi, a kiadásai gyorsabban növekednek, mint a jövedelme. Csak a válaszadók fele volt biztos benne, hogy nem romlik a pénzügyi egyenlege a hónap végén. Magyarországon a válaszok aránya hasonló volt, az emberek 56 százaléka érez erősödő pénzügyi nyomást.

Kiderült az is, hogy az európai lakosság bizonytalanabbnak látja a jövőt, mint tavaly: arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartják-e, hogy a következő generáció szegényebben él majd, mint a szüleik, 2018-ban 42 százalék válaszolt nemmel. A következő évben ugyanerre a kérdésre már csak 36 százalék mondott nemet, igaz, közben csökkent az igenek aránya is (23-ről 18 százalékra). A legutóbbi felmérésen a legtöbben (46 százalék) a bizonytalan választ adták erre a kérdésre.

A bizonytalanság annak ellenére növekszik, hogy jelenleg az emberek még nem érzékelik igazán anyagi helyzetük romlását. Saját anyagi helyzetüket 2019-ben Európa szerte jobbnak ítélték a válaszadók, mint egy évvel korábban, látják azonban, hogy a jövedelmeknél gyorsabban növekvő számlák később gondot okozhatnak.
Deszpot Károly, az Intrum magyarországi sales üzletfejlesztési igazgatója.

Bár a kiadások Magyarországon is növekednek, hazánkban az embereknek az uniós átlagnál kevésbé okoz gondot a számlák kifizetése. Tavaly a válaszadók 76 százaléka, tehát az uniós átlagnál (74 százalék) többen nyilatkoztak úgy, hogy az évben egyszer sem kellett kölcsönt felvenniük ahhoz, hogy ki tudják fizetni rendszeres kiadásaikat. Ez ugyanakkor visszaesést jelent 2018-hoz képest, ekkor még a magyarok 86 százaléka nem szorult egyszer sem kölcsönre a számlabefizetéshez. Mindamellett a magyar lakosság hitelállománya még mindig az egyik legalacsonyabb Európában

A jelenlegi mutatók alapján egy újabb recesszió esetén nem kell tartani olyan hitelválságtól Magyarországon, mint ami a 2008-as válság után alakult ki.
Deszpot Károly, az Intrum magyarországi sales üzletfejlesztési igazgatója.

Az Európai Fogyasztói Fizetési Jelentésről

Az Intrum, Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. A reprezentatív felmérés független adatfelvételen alapul, a lekérdezés online formában történik. A legfrissebb kutatás 2019 őszén készült, melyben 24 európai országból 24 ezer európai – köztük 1000 magyar – állampolgár vett részt. A jelentés itt érhető el.