Javul a magyar háztartások fizetőképessége

Tavaly volt a legmagasabb a háztartások fizetőképessége – derül ki az Intrum által készített Intrum fizetőképességi index elemzéséből. Az index 2013 óta folyamatosan erősödő tendenciát mutat, 2018 második felében érte el eddigi maximumát. Az index alapján további erősödés várható a következő időszakban.

Az Intrum Magyarország piacvezető követeléskezelője, munkájával hozzájárul a gazdasági stabilitás fenntartásához. Ebből a szempontból is kiemelten fontos, hogy naprakész ismeretekkel bírjon a magyar lakosság fizetőképességét illetően.. Ezért készítette el a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen az Intrum fizetőképességi indexet ezzel elősegítve a nemfizetés kockázati tényezőinek feltárását, valamint a magyar gazdaság fejlődését.

Az elemzés azt mutatja meg, hogy a magyar háztartások tudják-e és szándékukban áll-e rendezni kintlévőségeiket. Minél magasabb az index értéke, annál jobban képes a lakosság fizetési kötelezettségeit teljesíteni. Az index jelenlegi értéke 54,68. Legalacsonyabb értékét a válság lecsengése után, 2012 és 2013 között vette fel (-58,72), a maximumot 2018 második felében érte el, és a tendenciát tekintve további javulás várható a lakosság fizetőképességét illetően.

2018 utolsó negyedévében enyhe lassulás, 2019 első két negyedévére vonatkozóan valamivel nagyobb mértékű lassulás várható a növekedés ütemében. A lakosság fogyasztása – az eddiginél alacsonyabb mértékben – nőni fog, valamint a lakosságnak nyújtott bruttó hitelállomány további bővülése várható.

Mindig is arra törekedtünk, hogy egyedi problémákra egyedi, naprakész válaszokat adjunk – ebben nyújt többet az Intrum. Az index egyedülálló eszköz arra, hogy az eddiginél pontosabban határozzuk meg a magyar gazdaság kilátásait, valamint a lakosság anyagi helyzetét, várakozásait. Az értékek alátámasztják saját tapasztalatainkat: folyamatosan javul a lakosság fizetőképessége és együttműködési hajlandósága. A kölcsönös együttműködés következtében mi hatékony, mindkét fél számára előnyös megoldásokat kínálhatunk ügyfeleinknek.
Felfalusi Péter, az Intrum magyarországi vezérigazgatója az indexről

Az index komplexitását mutatja, hogy négy változó mentén vizsgálja a háztartások anyagi helyzetét és fizetőképességét, valamint képes arra, hogy a benne szereplő adatok és tudás alapján rövidtávú prognózist adjon a magyar háztartások anyagi helyzetéről.


Az Intrum fizetőképességi indexről

Az Intrum, Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen készítette el az Intrum fizetőképességi indexet, mely a magyar háztartások fizetőképességét mutatja meg. Az index elkészítéséhez főkomponens-analízis módszertanát használtuk fel, melyet az úgynevezett PCA adatredukciós módszertannal végeztünk. Az indexet négy kiemelt változó alkotja: az Intrum adatbázisából kinyert arányszám, a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése a lakosság helyzetéről, a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése a magyar lakosság pénzügyi várakozásának előrejelzéséről, valamint az MNB kamatokra vonatkozó adatai.

Minél magasabb az index értéke, annál jobban képes a lakosság fizetési kötelezettségeit teljesíteni. Az Intrum fizetőképességi index szoros korrelációt mutat a gazdasági növekedéssel, a fogyasztással és a bankrendszerben lévő hitel-nagyságokkal. Továbbá olyan változókkal is együtt mozog, mint a nettó átlagkereset, a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta és a bruttó hitelállomány nagysága – utóbbi kettővel ellentétes irányban. Ebből adódóan az index képes megragadni a gazdasági konjunktúrát, valamint a hitelvolumeneken keresztül a lakosság fizetőképességének javulását vagy romlását.