Zsebpénztől a költségvetésig – indul az Intrum pénzügyi vetélkedője

Kreatív feladatokat, hosszú távon hasznosítható tudást és értékes nyereményeket ígér az Intrum középiskolásoknak szóló pénzügyi vetélkedője, a Zsebpénzügyes verseny. A vetélkedő során nemcsak a legjobb csapatokat, de a legsikeresebb és a legtöbb indulót nevező iskolát is díjazzák.

Nem lehet elég korán elkezdeni a pénzügyi jövőnk megtervezését. Ezzel a fiatalok is tisztában vannak: így az Y- és Z-generáció tagjai fontosnak tartják az öngondoskodást, a megtakarításaik befektetését, és kiemelten érdekli őket, hogyan tarthatnák jobban kézben a pénzügyeiket. Ezért is indította el az Intrum pénzügyi tudatossági vetélkedőjét, a Zsebpénzügyes versenyt. A 16-17 éves iskolás diákoknak indított vetélkedő célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a tudatos pénzügyi tervezés fontosságára, és a mindennapokban, vagy akár később a munkaerőpiacon hasznosítható tudást adjon át a résztvevőknek.

„A mai 16-18 évesek már az a generáció, akiknek a gondolkodásmódját meghatározta a világgazdasági krízis és a devizahitel-válság, érthető tehát, hogy kiemelten érdekli őket, hogyan tudnák kedvezőbben alakítani saját pénzügyeiket, legyen szó befektetésről, költségkímélésről vagy hitelfelvételről” – mondta Deszpot Károly, az Intrum Magyarország Értékesítési és Üzletfejlesztési Igazgatója. „Az elmúlt években a közoktatásban is egyre nagyobb súllyal szerepel a pénzügyi ismeretek oktatása, ugyanakkor nem lehet eleget beszélni a téma fontosságáról.”

Az Intrum 2017-ben indította el országos pénzügyi vetélkedőjét, így idén már harmadszorra rendezi meg a versenyt középiskolás csapatoknak. A program eddig is hatalmas érdeklődést váltott ki, tavaly 345 csapat nevezett az ország 149 iskolájából – az idei, háromfordulós versenyre legalább ennyi jelentkezőt várnak a szervezők.

A Zsebpénzügyes vetélkedőre idén is háromfős csapatok jelentkezhetnek, egy felkészítő felnőttel (tanárral vagy szülővel) közösen. A három forduló során a gyakorlatorientált feladatokat kell megoldaniuk a tanulóknak, ezt követően a legjobb csapatok a döntőben mutathatják meg tudásukat a szakmai zsűri előtt. A faladatok rendkívül sokféle témakört fednek le, a középiskolások pénzügyeitől kezdve (hogyan spóroljunk egy fesztiválon? hogyan tegyünk félre egy árucikkre?), az egyetemistákat és pályakezdőket érintő kérdéseken át (mit kell tudni a diákhitelről? hogyan készítsünk költségvetést?) egészen a közösségeket érintő gazdasági témákig. Mindezekről az indulók hasznos felkészítő anyagokat találnak a www.zsebpenzugyes.hu weboldalon.

A diákok és felkészítőik természetesen nemcsak a dicsőségért küzdenek meg: a legjobb csapatok összesen mintegy 5 millió forintnyi nyereményért versenyezhetnek. A legjobbak többek között okostelefont, tabletet, laptopot vihetnek haza, az iskola pedig digitális új táblával és projektorral lehet gazdagabb. Különleges díjat kap az az iskola, amelyik a legtöbb csapatot indítja a versenyen, és akik a legtöbb csapatot juttatják a második fordulóba: előbbi egy CraftBot PLUS 3D nyomtatóval, utóbbi 15 teljes számítógép-konfigurációval lesz gazdagabb.

A versenyre szeptember 29-ig jelentkezhetnek a csapatok a www.zsebpenzugyes.hu-n, az első három forduló feladatait (játékos tesztek, esszé) szintén a weboldalon és applikáción keresztül lehet megoldani. A döntőbe csak a legjobb 8 csapat kerül be, akik élőben, szakmai zsűri előtt mutathatják be tudásukat. A zsűriben olyan neves szakemberek kaptak helyet, mint Apró Anna kockázati tőkebefektető, az OXO Holdings ügyvezetője, Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi rendszer elemzéséért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója és a Budapest Institute of Banking Zrt. vezérigazgatója, László Csaba közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, valamint a zsűri elnökeként Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója.