Zsebpénzügyes

Zsebpénzügyes

Pénzügyileg tudatos fiatalok nélkül egyetlen ország gazdasága sem lehet erős, ezért világgazdasági érdek a következő generációk pénzügyi kultúrájának erősítése. E folyamatban az iskolák szerepe kiemelt, de nem kizárólagos, ezért elengedhetetlen, hogy a gazdaság szereplői is részt vállaljnak benne.

Az Intrum eltökélten hisz a fenntartható gazdaságban és fontosnak tartja, hogy edukálja a jövő generációját a pénzügyi tudatosság terén. Ezért hozta létre 2017-ben a fiataloknak szóló Zsebpénzügyes vetélkedőt, amely játékos formában segít megismerkedni olyan mindennapi életben szükséges tudással, amely kimarad az iskolai oktatásból. A diákok számára a verseny nemcsak személyes pénzügyeik kezeléséhez nyújt segítséget, de napjaink munkaerőpiacán is használható tudást és tapasztalatot ad. Ezzel együtt célunk, hogy „pénzügyi nagyköveteket” képezzünk, akik a vetélkedő után a diáktársaknak adhatják tovább a tudásukat. A tanárok számára is olyan piaci ismereteket adunk, amely segíti őket diákokkal folytatott mindennapi munkájuk során.

A feladatok úgy kerülnek összeválogatásra, hogy elgondolkodtató és kreatív fordulókon keresztül betekintést adjanak a pénzügyi alapismeretekbe, szakmai-életvezetési kérdésekbe, adózási rendszerbe vagy a bankvilág alapműködésébe.
 

Mi az a Zsebpénzügyes?

A Zsebpénzügyes az Intrum 2017 óta rendezésre kerülő középiskolásoknak szóló háztartási pénzügyekről szóló tanulmányi vetélkedője. Az évente meghirdetésre kerülő versenyre minden olyan, 16. életévét betöltött, de még középiskolai diák jelentkezhet, akik szeretnék próbára tenni a pénzügyi tudásukat a 4 fordulós verseny során. A Zsebpénzügyesen 3 fős csapatokban indulhatnak a diákok, és munkájukat egy tanár és egy Intrumos mentor segíti a verseny során.

A középiskolás diákoknak indított vetélkedő célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a tudatos pénzügyi tervezés fontosságára, és a mindennapokban, vagy akár később a munkaerőpiacon hasznosítható tudást adjon át a résztvevőknek.

A három online forduló során gyakorlatorientált feladatokat kell megoldaniuk a résztvevőknek, majd ezt követően a legjobb csapatok egy esettanulmány a döntőben mutathatják meg tudásukat a szakmai zsűri előtt.

A feladatok rendkívül sokféle témakört fednek le; a középiskolások pénzügyeitől kezdve (hogyan spóroljunk egy fesztiválon? hogyan tegyünk félre egy árucikkre?), az egyetemistákat és pályakezdőket érintő kérdéseken át (mit kell tudni a diákhitelről? hogyan készítsünk költségvetést?) egészen a közösségeket érintő gazdasági témákig.

Jelentkezéskor nem számít, hogy a diákok milyen városból érkeznek és milyen családi, tanulmányi háttérrel rendelkeznek, csak a verseny során nyújtott teljesítményük számít, amit a döntő koronáz meg. A döntőben részt vevő 8 csapat számára egy workshop keretében további tanulási lehetőséget nyújtunk, ahol megtanulják stresszkezelés alapjait és kapnak prezentációs tréninget, ami a mindennapok során is remekül kamatoztatható ismeretanyagot jelent.

A diákok és felkészítőik természetesen nemcsak a tudásért és a dicsőségért küzdenek meg: a legjobb csapatok minden évben évente összesen mintegy 6 millió forintnyi nyereményért versenyezhetnek. A legjobbak többek között okostelefont, tabletet, laptopot vihettek haza, az iskolák pedig digitális táblákkal és projektorokkal lettek gazdagabbak. Minden évben különdíjban részesülnek azok az iskolák, amelyek a legtöbb csapatot indítja a versenyen, és akik a legtöbb csapatot juttatták a második fordulóba: előbbi egy 3D nyomtatóval, utóbbi 15 teljes számítógép-konfigurációval lett gazdagabb.

A díjakon mellett külön elismerés illette meg a diákokat a versenyre felkészítő tanárokat, akik közreműködése és áldozatos munkája elengedhetetlen a verseny sikeréhez. Sőt azok a tanárok akik több mint 10 csapatot indítottak a versenyben, különdíjban is részesültek.

A korábbi vetélkedők döntős versenyzői számára hoztuk létre a Zsebpénzügyes Alumni csoportot, melyben szakmai és tanulmányi lehetőségeket osztunk meg a korábbi évek legsikeresebb résztvevőivel.

A korábbi évek nyertes csapatai és iskolái

2017

2018

2019