7 tipp az üzleti tartozásbehajtáshoz

Az árukért és szolgáltatásokért való fizetés a fenntartható vállalkozás lényege. Mi az Intrumnál az egészséges gazdaság felé vezető utat segítjük azáltal, hogy támogatjuk megbízóinkat abban, hogy időben hozzájussanak jogos követelésükhöz.

A lejárt tartozások és a késedelmes fizetések elbocsátásokhoz, likviditási problémákhoz és akár csődhöz is vezethetnek. Szélsőséges esetekben a tulajdonosokat és a cégvezetőket akár személyes felelősségre is vonhatják. Ezért fontos, hogy a tartozások behajtása prioritás legyen - és nem csak válság idején van így.

A valóság az, hogy kevés vállalat tudja elkerülni a lejárt tartozásokat, azonban a megelőzés mindig könnyebb, mint az utólagos ügykezelés. Függetlenül attól, hogy milyen nagy vagy kicsi a vállalkozása, olyan folyamatokat és belső szabályzatot kell kialakítania és végrehajtania, amelyekkel minimalizálhatja a kintlévőségek kockázatát. Ez növeli a hatékony behajtási kezdeményezések esélyét is. A késedelmes fizetések behajtásával járó költségek, idő és gondok elkerülése a vállalkozás eredményéhez is hozzájárul.

Íme hét dolog, amit megtehet a kifizetések megkönnyítése érdekében:

Hajlandóság a tartozás átütemezésére

Ha rugalmas és reális, elkerülheti a vitákat, és növelheti a fizetési valószínűséget és hajlandóságot. Szükség esetén késedelmes fizetési konstrukciót ajánlat vagy akár részletfizetési megállaodást is érdemes kötni. Ne feledje azonban következetesen megkövetelni a megállapodás szerinti fizetési határidőket.

Tartsa rendben a dokumentációt

A követelésekkel és fizetési felszólításokkal kapcsolatos minden kommunikációnak - írásban és szóban egyaránt - világosnak, pontosnak és részletesnek kell lennie. Fontos, hogy a szükséges dokumentációt rendelkezésre tudja bocsátani abban az esetben, ha az ügy követelésbehajtásra kerül, vagy bíróság elé kerül. 

Tanuljon a hibáiból

Kerülje el, hogy kétszer ugyanazt a hibát követi el. Ha következetesen betartja a saját kereskedelmi feltételrendszerét, nem szükséges az egyéni megállapodásokat fejben tartania.  Végezzen olyan fejlesztéseket, melyek segítik a kifizetések nyomonkövetését: például szükség esetén követelje meg az azonnali vagy előre fizetést, alkalmazzon hitelképesség-ellenőrzést, és folyamatosan értékelje újra fizetési határidőket.

Kérjen korán szakmai segítséget

Ha a levelei és telefonhívásai nem eredményezik az elmaradt kifizetések térülését, akkor a lehető leghamarabb forduljon adósságkövetelésével egy profi kintlévőségkezelő vállalkozáshoz. Egy követelésbehajtó cég a fizetési trendekre és az adósságbehajtási folyamatokra specializálódott, ami azt jelenti, hogy gyakran gyorsabban kapja meg a fizetést. Ezáltal Önnél erőforrások szabadulnak fel, hogy az alaptevékenységére összpontosíthasson.

Mindig tartsa be a helyi jogszabályokat

Győződjön meg arról, hogy betartja a fizetési felszólításokra és a követelésbehajtási folyamatra vonatkozó jogi követelményeket;  a határidők, a költségek és a díjak megfelelő formában való feltüntetésével.

Soha ne tegye személyessé

A fenyegetés és a megfélemlítés illegális, és büntetőeljárást vonhat maga után. Ne hagyja, hogy az érzelmek az útjába álljanak. Az emberekkel való konstruktív együttműködés nagyobb valószínűséggel vezet fizetéshez.

Legyen reális a tartozás összegét illetően

A szakemberek, például az ügyvédek igénybevételének költségei gyakran nincsenek arányban a tartozás összegével. Ahelyett, hogy a követelést közvetlenül a bíróság elé vinné, gazdaságos lehet, ha a fizetést először egy peren kívüli behajtási eljáráson keresztül próbálja elérni.