Európai Fogyasztói Fizetési Felmérés

European Consumer Payment Report
Covid-19

Special Edition White Paper - European Consumer Payment Report 2020

Súlyosan érintette az Európai Unió gazdaságát a koronavírus-járvány és a válaszadók többsége nem is számít idén javulásra. A magyarok pénzügyi jóléte a felmérés szerint az európai átlagnál nagyobb mértékben csökkent, ennek ellenére az optimistábbak között vagyunk - ez derül ki a Covid-19 válsággal kapcsolatos, 2020 májusában végzett külső pulzusfelmérésen alapuló közel
5000 fogyasztó véleményét 24 európai országban felmérő kutatásunkból.


ITT TÖLTHETI LE A KIADVÁNY ANGOL NYELVŰ PÉLDÁNYÁT

Európai Fogyasztói Fizetési Felmérés 2018

Az Intrum Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. A legfrissebb, 2018 őszén készített reprezentatív felmérésben 24 európai országból 24 098 – köztük 1004 magyar – állampolgár vett részt.

 Az idei európai összesítés azt mutatja, hogy egyre több fogyasztó küzd adósságokkal a javuló gazdasági eredmények ellenére is.

  • Bár a megtakarítások valamelyest növekedtek, de ezzel együtt az eladósodottsággal küzdő háztartások száma is emelkedett. minden ötödik európainak kölcsönt kell kérnie számláinak kifizetéséhez. Ez a szám három évvel ezelőtt 15% volt, míg idén 20%-ra emelkedett.
  • A gyermekes családok pénzügyi helyzete a legnehezebb. A 18 év alatti gyermeke(ek)t nevelő családok közül több mint, minden negyedik (27%) került már ilyen helyzetbe.
  • Az európai szülők 28% közelmúltban folyamodott hitelért vagy kért kölcsön azért,  kölcsönzött pénzt azért, hogy valamit megvásároljon gyermeke számára - ez a szám tavaly 25 % volt.