Mit tehet, ha nem fizet az adós? Adósságbehajtásról részletesen

Több felmérés is igazolja, hogy a legtöbb hazai cég számára gondot okoznak a későn kifizetett számlák. A kintlévőségek nehezíthetik a cégek működését, gyengítik a cégek közötti bizalmat és meggátolhatják növekedését. Várakozás és reménykedés helyett ezért indokolt lehet adósságbehajtó szolgáltatást igénybe venni.

A köztudatban rengeteg tévhit él az adósságrendezésről, ami valójában elsősorban a tárgyalásról szól, és célja a minél hamarabbi egyezségkötés az ügyfél és az adós között. A követeléskezelésre erre szakosodott szolgáltatók, például az Intrum leveszik a terhet az Ön válláról azzal, hogy ők kommunikálnak az adósokkal, és szükség esetén segítenek a tartozásokkal kapcsolatos viták rendezésében, megoldások keresésében.

Miért van szükség adósságbehajtásra?

Kintlévőségei minden cégnek vannak, függetlenül attól, hogy multinacionális vállalatról vagy kis családi vállalkozásról beszélünk. A ki nem fizetett számlák elsősorban akkor okoznak gondot, ha a cég a hiányzó összeg miatt nem tudja a saját költségeit fizetni (például nem tudja kifizetni a beszállítóit vagy az alkalmazottak bérét). Az ilyen problémák miatt tartozások egész láncolata jöhet létre, ami lassítja a gazdaság növekedését és rombolja a cégek közötti bizalmat.

Persze a késő fizetésnél is nagyobb probléma, ha egy ügyfél egyáltalán nem fizeti ki a tartozását. Előfordulhat, hogy az ügyfél elfeledkezik a számláról, ha viszont Ön nem, vagy nem megfelelően hívja fel az illető figyelmét a fizetési kötelezettségére, idővel a követelés elévülhet. A PTK-ban meghatározott általános elévülési idő 5 év, de egyes követelések ennél is hamarabb lejárhatnak. Az elévült követelés bírósági úton már egyáltalán nem érvényesíthető, ezért az ilyen kintlévőségek szinte biztos, hogy veszteséggé válnak.

Ha Ön szerint reális veszély egy vagy több számla a kifizetés nélkül elévül, érdemes felvennie a kapcsolatot egy követeléskezelővel. Akkor is szükség lehet segítségre, ha egyszerre sokan tartoznak a cégének, és nehézséget okozna mindenkit egyenként megkeresni, vagy, ha a felgyűlt kintlévőségek miatt Önnek okoz problémát a fizetés. Az adósságbehajtó szolgáltatásokat nemcsak a hitelintézeteknek, de akár kisebb vállalkozásoknak is érdemes igénybe venniük – különösen, mivel felmérések szerint őket kifejezetten érzékenyen érintik a ki nem fizetett számlák. Akkor is érdemes lehet viszont felvenni a kapcsolatot egy követeléskezelővel, ha még nem okoznak gondot a kintlévőségek, de nem kizárható, hogy a jövőben lehetnek miattuk problémái a cégnek. A szolgáltatók segíthetnek Önnek abban, hogy nyilvántartsa a kintlévőségeit, és stratégiát alkosson a késő fizetés megelőzésére.

Hogyan működik a tartozások behajtása a gyakorlatban?

A „behajtás” szó erősen negatív töltetűvé vált, hallatán sokan az adós ajtaján kopogtató, megtermett, baseball-ütős embereket képzelnek el. Valójában az adósságkezelő cégeknek nem eszköze – törvényesen nem is lehetne – az erőszakkal való fenyegetés. A behajtás (pontosabban az adósságkezelés) valójában a legtöbbször nem is személyesen történik, hanem postai, vagy telefonos megkeresés útján. Az adósságkezelő cég először felhívja a fizetéssel késlekedő ügyfél figyelmét a tartozására és a fizetési határidőre, és szükség esetén közvetít a hitelező és az adós között. Előfordulhat, hogy az ügyfél épp nem tudja egyszerre minden adósságát kifizetni, ilyen esetekben olyan megoldást kell találni, amellyel a hitelező is megkapja a pénzét és az adós sem megy tönkre – az ilyen megoldások kidolgozása és tárgyalása a követeléskezelők egyik fő szolgáltatása.

A behajtást sokan összetévesztik a végrehajtással is, úgy vélik, a behajtó, ha nem tudnak fizetni, kijön a lakásukra és elviszi a tévét és az ékszereket. Valójában a végrehajtás egy követelés jogi érvényesítését jelenti, ami általában a hitelezők végső eszköze, akkor van csak rá szükség, ha nem sikerül megállapodni az ügyféllel az adósságfizetésről hosszú időn keresztül. A legtöbb végrehajtási ügy szintén az ügyfél önkéntes fizetésével zárul, ha a követelést jogosnak ítélik meg a bírói szervek

Ha az adós nem magánszemély, hanem cég, a peren kívüli adósságrendezés módja lehet a felszámolási eljárás is. Erre akkor lehet szükség, ha a fizetésképtelen adós jogutód nélkül szűnik meg. Elindíthatja bármelyik hitelező, vagy a fizetésképtelenné vált cég is. A felszámolás során a cég beszünteti korábbi tevékenységét, és az adósokat annak vagyonából kárpótolják, .A Csődtörvény alapján a felszámolás alatt álló gazdasági társaság vezető tisztségviselője is felelősségre vonható peres eljárásban, hogy a tartozásokat saját vagyonából fedezze.

Az Intrumnak nem célja a jogi követeléskezelés elindítása. Ha azonban sem a követelés tulajdonosa, sem az Intrum nem tud sikeresen megoldást találni és ajánlani a számla lejártát követően hosszú idei, így nem marad más lehetőség.

A jogi eljárást megelőzendően az első lépés a fizetési felszólítás, sms-ben, telefonon, vagy e-mailben emlékeztetni az ügyfelet az adósságra, szükség esetén pedig személyesen felvenni vele a kapcsolatot. Az eljárás során figyelmeztetik az ügyfelet, hogy a tartozása miatt jogi eljárás is indulhat , így célszerű a megállapodás lehetőségét keresni közösen. Ha mégsem sikeres a behajtási folyamat, fizetési meghagyásos eljárás indul ami, ha az adós továbbra sem fizet, perré alakulhat.

 Nemzetközi adósságbehajtás az Intrummal

A nemzetközi követeléskezelés és adósságbehajtás a nyelvi különbségek és az eltérő jogszabályok miatt rendkívül érzékeny folyamat, amit a legtöbb cég nehezen tudna házon belül megoldani. A magyar bíróságokon igényelhető fizetési meghagyást (a követelés jogi érvényesítését elindító rendelkezést) eredetileg csak magyar lakhellyel rendelkező személyek és magyarországi székhelyű cégek esetén kérhetett a hitelező. Az Európai Unión belül az utóbbi években kicsit egyszerűsödött az adósságrendezés, ma már a hazai bíróság is kiadhat úgynevezett európai fizetési meghagyást.

A jogerős európai fizetési meghagyás (a magyarországi meghagyáshoz hasonlóan) egyenértékű egy jogerős ítélettel. Ha az adósnak van Magyarországon végrehajtás alá vehető vagyona (pl. ingatlan, bankszámla stb.), akkor a közjegyző a meghagyás alapján elrendelheti a magyarországi végrehajtást. Ha nincs vagyona Magyarországon, a közjegyző kérelemre kiadott tanúsítvánnyal a fizetési meghagyást európai végrehajtható okirattá nyilváníthatja, így a végrehajtás a külföldi államban, az adós ottani vagyonával kapcsolatban is megindulhat.

Nem uniós partnerek esetén azonban továbbra sem könnyű egy követelés érvényesítése. Nemzetközi vállalatként az Intrum erős partner lehet a külföldi adósságbehajtásban: 24 kirendeltséggel és globális partneri hálózatával összesen 180 országban biztosít adósságbehajtási szolgáltatást, így az Európai Unión kívül rekedt adósságoknál is tud segíteni. Amellett, hogy az Intrum megkeresi a külföldön levő adóst és szükség esetén intézi a jogi teendőket, segít a nemzetközi kintlévőségek megelőzésében is..

*

Egy cég számára a sikeres adósságbehajtás lehet a különbség a növekedés és a visszaesés között, nemcsak időben kaphatja vissza a pénzét, de érzékeny pénzügyi veszteségeket is elkerülhet. Az Intrum, Magyarország piacvezető követeléskezelője évszázados tapasztalatával és nemzetközi hálózatával ideális választás akár hazai, akár nemzetközi adósságok rendezéséhez.  Aki minket választ, biztos lehet benne, hogy az ügyet hatékonyan és etikusan oldjuk meg.

Ha többet szeretne megtudni az Intrum adósságkezelési gyakorlatáról, tekintse meg a céges szolgáltatásainkról szóló oldalt, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat.