Egészséges pénzforgalom inflációs időkben is

A pénzforgalom és a likviditás fenntartása egyre nagyobb kihívást jelent a vállalatoknak. Követeléskezelő szolgáltatás segítségével azonban a mostani nehéz gazdasági környezetben is időben hozzájuthat a pénzéhez.

Amikor árut vagy szolgáltatást nyújt egy ügyfélnek vagy vásárlónak, elvárja, hogy időben fizessen. Sajnos azonban ez nem mindig teljesül: egyes ügyfelek késlekedhetnek vagy meg is tagadhatják a tartozásuk kifizetését. Ez jelentős hatással lehet az Ön pénzforgalmára, és ha nem ellenőrzik, pénzügyi problémákhoz vezethet vállalkozása számára.

Halmozottan igaz ez a mostani inflációs időkben és bizonytalan gazdasági környezetben. Vállalkozása pénzügyi biztonságának megteremtésében fontos szerepet játszhat a követeléskezelés.

A késő vagy kifizetetlenül maradó számlák egész Európában problémát okoznak a cégeknek. Az Intrum tavalyi Európai Fizetési Jelentése (European Payment Report – EPR) során a vállalatvezetők 58 százaléka arról számolt be, hogy az emelkedő árak miatt nehezebben tudják határidőre kiegyenlíteni a beszállítóik számláit.

Az infláció a gazdaság minden szintjén rontja a fizetőképességet, és ezt a cégek kasszája is megérzi. A magyar válaszadók 70 százaléka úgy vélte, az árak növekedése hatással lesz ügyfeleinek fizetőképességére a következő 12 hónapban, ami több kifizetetlenül maradt számlát jelent. A problémát tetézi az infláció által megemelt kamatszint, ami miatt 62 százalék kénytelen lehet változtatni üzleti tervein – például a rendelkezésre álló tőke hiánya miatt el kell halasztaniuk a tervezett bővítést, vagy fel kell mondaniuk a szerződést valamely ügyfeleikkel.

A követeléskezelő szolgálatások célja, hogy ezt megelőzzék, és helyreállítsák vállalkozása költségvetését. Az követeléskezelés a késedelmes számlák és más pénzügyi kötelezettségek rendezését jelenti. Vállalkozóként megegyezhet például a követeléskezelővel, hogy segítsen megkeresni a nem fizető ügyfelet, hogy képviselje Önt a tartozás behajtása érdekében, vagy el is adhatja a kintlévőségét a követeléskezelőnek, hogy azonnal hozzájusson a pénzéhez.

Fontos, hogy a követeléskezelést ne keverjük össze a végrehajtással! Utóbbi egy hatósági szervezeteken keresztül zajló, költséges, elhúzódó és sokszor bizonytalan kimenetelű folyamat. Ezzel szemben a céges közvetítők által végzett adósságrendezés lényege, hogy gyorsan, a jó ügyfélkapcsolat fenntartásával fenntarthassa a kívánt cash-flowt.

A Számlázz.hu felhasználói most még könnyebben kérhetik szakemberek segítségét adósságaik rendezéséhez: a platform idén március óta együttműködik az Intrummal, Európa piacvezető követeléskezelő vállalatával, amelynek köszönhetően teljesen online, kedvezményes feltételekkel veheti igénybe a követeléskezelő szolgáltatásait.