Kedvezőbb feltételekkel indíthatnak követeléskezelési eljárást az online számlázó vállalkozók

Együttműködési megállapodást írt alá Magyarország legnagyobb online számlázóprogramja, a Számlázz.hu és Európa piacvezető követeléskezelő vállalata, az Intrum. Elemzők szerint egyre több tartozás marad kifizetetlenül Magyarországon. Hogy ez az arány csökkenjen, a Számlázz.hu felhasználók mostantól kedvezménnyel kérhetik lejárt számláik kezelését.

Az infláció és a gazdasági növekedés lassulása a magyar kis- és középvállalkozások körében is érezteti hatását: egyre több vállalkozó szembesül azzal, hogy ügyfeleik nem, vagy késve fizetik ki a kiállított számlákat. Az Intrum és a GKI Gazdaságkutató Zrt. éves fizetőképességi jelentése rámutatott, hogy a tavalyi év kezdete óta a magyar háztartások – vagyis a belföldi piac – fizetőképességi indexe egy év alatt mintegy 90 százalékkal csökkent.

A nem teljesítő hitelek aránya az elmúlt évben 2,5-ről 4,5 százalékra nőtt, és idén még több fogyasztói hitel bedőlését jelzik előre az elmezők – ez hamarosan a vállalatok fizetőképességét is veszélyeztetheti, amelyek a lejárt számlákra várva nehézségekkel szembesülhetnek a szállítói kifizetések terén.     

A kintlévőségek országszerte negatív hatással vannak a cégek, és ezáltal a teljes magyar gazdaság növekedésére: az Intrum adatai szerint már tavaly arra panaszkodott a cégvezetők 43 százaléka, hogy a nemfizetések miatt nem tud új munkavállalókat felvenni, 35 százaléka pedig azt mondta, a késő kifizetések miatt elbocsátásokra lehet szükség.

Ezt az aktuális problémát igyekszik orvosolni az Intrum és a Számlázz.hu együttműködése.

A Számlázz.hu-t használó vállalkozók mostantól egyszerűen, rendkívül kedvező igénybevételi feltételek mellett indíthatják el a követeléskezelési folyamatot az Intrumon keresztül, vagyis a kintlévőségeik nagyobb százalékát kaphatják vissza, mint más cégek. A Számlázz.hu weboldalán részletesen megtalálható, hogy miként vehetik igénybe a kedvezményt.

A likviditási problémákat korábban sok vállalat hitelből próbálta megoldani, ám a mostani kamatkörnyezetben ez aligha opció. Egy tavalyi kutatásunk azt mutatta, hogy a magyar vállalatok több mint a fele úgy oldaná meg a kérdést, hogy bírósági végrehajtásokat indít a késedelmesen vagy nem fizető ügyfelekkel szemben. A jogi végrehajtás azonban időigényes, sokszor költséges és bizonytalan kimenetelű folyamat.
mondta Üveges Judit, az Intrum értékesítési igazgatója.

Mint mondta, sok esetben indokolatlan bíróságra járni, amikor az ügyféllel követeléskezelő cégen keresztül meg lehet egyezni, akár egy részletfizetésről vagy más fizetési konstrukciókról. 

A Számlázz.hu hamarosan maga is elindítja követeléskezelési szolgáltatását, amely a digitálisan érett vállalkozók számára lehetővé teszi a teljes mértékben online ügyintézést közvetlenül a számlázási fiókból. Ugyanakkor fontos törődnünk azzal a vállalkozói réteggel is, amely a hagyományos megoldásokat részesíti előnyben. Az Intrum által biztosított kedvezményes lehetőség az összes Számlázz.hu felhasználó számára elérhető, nem szükséges, hogy nálunk előfizetéssel rendelkezzenek, és magasabb szinten használják számlázási fiókjukat. A mai bizonytalan gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy a vállalkozók minél könnyebben tudjanak reagálni a nem várt helyzetekre, ehhez pedig az kell, hogy ne gátolják őket kintlévőségek, ebben szeretnénk őket támogatni.
emelte ki Ángyán Balázs, a Számlázz.hu ügyvezetője.