Milyen következményei lehetnek, ha nem fizetjük ki határidőn belül a céges számlákat?

A számlákkal sokszor egy családnak is meggyűlik a baja. Elfelejtjük a határidőt, elkallódik a csekk, nincs meg a fedezet. Egy cég életében ez hatványozottan is igaz, hiszen akár havi több száz számlával is meg kell birkózni. Márpedig a lejárt számlák már rövid távon is komoly problémákat okozhatnak. Hosszú távon pedig a cég imidzsét, likviditását, és végső soron létét fenyegetik. Cikkünkből kiderül, hogyan előzheted meg a bajt.

Mi állhat a kifizetetlen számlák hátterében?


Likviditási gondok
A lejárt számlák mögött az esetek túlnyomó többségében igen prózai ok áll. Az adott cégnek egész egyszerűen nincs elég tőkéje a számla kiegyenlítéséhez. Ez sajnos sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. A COVID utáni időszakban 23-ról 46%-ra nőtt a lejárt vállalatközi számlatartozások állománya. Mindeközben minden harmadik céggel előfordult már, hogy csak késve tudott fizetni a beszállítóinak.

Rendszertelen számlakezelés
A számlák tengerében nem könnyű eligazodni. Ha egy cégnél fejetlenség uralkodik, bizony előfordul, hogy egy-egy számláról megfeledkeznek. Ugyanilyen fontos a határidőkre való ügyelés is, hiszen sok cég ezen a banális apróságon csúszik el. Napjainkban már semmiképp sem érdemes papíron vezetni a számlákat és a hozzájuk tartozó feladatokat: erre a célra jobbnál jobb programok is léteznek.

Kintlévő követelések
Az üzleti világban egyáltalán nem ritka a körbetartozás. A cégek jelentős része egész egyszerűen azért halmoz fel lejárt számlákat, mert az ő követeléseik sem teljesültek. Különösen problémás ez az eset, ha a számlák a határokon is átnyúlnak. A nemzetközi követeléskezelés bonyolult procedúra, ahol mindenképp érdemes profikhoz fordulni.

Milyen következményei lehetnek a lejárt számláknak?
Megromló üzleti kapcsolatok
A “piszkos anyagiak” a legjobb üzleti kapcsolatokra is rányomhatják a bélyegüket. Márpedig egy cég könnyen elveszítheti a beszállítóit, a logisztikai partnerét, esetleg a jogi képviseletét vagy éppen a bérleményét, ha túl sokáig halogatja a számlák rendezését.

Ügyfélvesztés
A fentiek egyenes következménye az ügyfélvesztés. Egy webáruház például aligha maradhat talpon szállítmányozást biztosító partner nélkül, vagy egy fodrászat üzlethelyiség nélkül. A cég rossz megítélése előbb-utóbb az ügyfelek fülébe juthat, akik alighanem elpártolnak egy olyan vállalattól, amely ilyen fokú megbízhatatlanságról tesz tanúbizonyságot.

Egyszeri komolyabb kiadás
A lejárt számlák természetesen nem szűnnek meg létezni: előbb-utóbb rendezni kell őket. Ha sokáig húzzuk a fizetést, az összeg egyre csak nő és nő. Mindez rövid úton oda vezethet, hogy egyszeri, nagyobb kiadással kell rendeznünk a tartozásainkat. Talán mondani sem kell, hogy napjaink kényes gazdasági helyzetében mekkora érvágás lehet ez egy cég életében.

Hogy előzhető meg a probléma?
Ahogy már említettük, a céges számlák kezelésére ma már számtalan szoftver kínál megoldást. A legjobb, ha egy CRM- (ügyféladatbázis-kezelő) vagy ERP-rendszerben (vállalatirányítási rendszer) gondolkodunk, hiszen ezek a programok a számlákat és a határidőket is képesek kezelni.

Még jobb, ha a teljes problémát profikra bízzuk. Az Intrum szolgáltatásaival például egy kézbe adhatjuk a követeléskezelést (akár nemzetközi szinten is), az emlékeztetőket, és persze a jogi képviseletben is tudnak segítséget nyújtani. A tudatos számlakezelés és a szakértői segítség kéz a kézben járva megszabadíthat minket a lejárt számlák okozta terhektől.

Ha már úszunk a számlákban
Minden igyekezetünk ellenére előfordulhat, hogy a lejárt számlák felhalmozódnak, és kiegyenlítésükre nem látunk módot. Ilyenkor sincs azonban minden veszve. Egy áthidaló kölcsönnel lélegzetvételhez juthatunk. Ma már igen jó feltételekkel is kaphatunk vállalati hitelt.

Ugyanilyen jó megoldás lehet, ha a saját kintlévőségeinket próbáljuk behajtani, és ezekből fedezni a lejárt számlákat. Egy cég életében mindig vannak kifizetetlen tételek, amikkel adott esetben komolyabb összeghez is juthatunk. Végül érdemes a partnereinkkel, beszállítóinkkal is asztalhoz ülni. Lehet, hogy sikerül újratárgyalni a feltételeket, esetleg hosszabb fizetési határidőt kialkudni.

Van kiút a lejárt számlák labirintusából
Cégünk akkor működhet stabilan és biztonságosan, ha esélyt sem adunk arra, hogy a számlák lejárjanak. Ehhez a pénzügyeink tudatos kézben tartására, egy jól működő vállalatirányítási szoftverre és persze a saját kintlévőségeink hatékony kezelésére van szükség. Utóbbit mindenképp bízzuk olyanokra, akiknek megvan a szükséges tapasztalata és jogi ismerete!